Europese Commissie biedt aanvullende ondersteuning voor de AVG

25-01-2018

De Europese Commissie heeft een handreiking gepubliceerd om de invoering van de AVG te ondersteunen. Daarnaast lanceerde ze een online tool die gericht is op het MKB. De ondersteuning bestaat uit factsheets en informatie waarin beschreven staat wat de Europese Commissie, nationale toezichthouders en overheden moeten doen om de AVG succesvol te implementeren.

De Europese Commissie roept de lidstaten en toezichthouders op om klaar te zijn en ondersteuning te bieden. Ze geeft aan dat verschillen bestaan tussen de lidstaten als het gaat om de implementatie van de wetgeving. Lidstaten moeten haast maken met de nationale wetgeving. In Nederland is dit de Uitvoeringswet AVG die inmiddels naar de Tweede Kamer is verstuurd. De Europese Commissie heeft een taak om toe te zien op de nationale implementaties. Nationale wetgeving mag de Verordening niet verruimen of extra drempels opwerpen. Ook zal nationale wetgeving niet in strijd mogen zijn met de principes en beginselen van de Verordening.

De Commissie kondigt aan de lidstaten, toezichthouders en bedrijven acties te ondersteunen om er zeker van te zijn dat de wet goed wordt doorgevoerd. Vervolgens zal de Commissies na aanstaande mei de lidstaten monitoren op de invoer en naleving van de wet. Een jaar na de invoering zal de Commissie nagaan hoe de implementatie is verlopen en wat de ervaringen met de wet zijn. De ervaringen zullen input zijn voor de evaluatie van mei 2020, twee jaar na de invoering.

Online tool
- Regels voor bedrijven en organisaties
- Rechten voor burgers

Factsheets
- Better rules for European businesses
- Better Data Protection rights for European citizens
- Next steps before 25 May
- General Data Protection Regulation: ensuring its enforcement
- Successful application of the Data Protection Reform: a concerted effort

Van onze partners

Magazine: Privacy en de gemeente

→ Lees meer

Masterclasses griffiers

→ Lees meer

Privacy-aspecten in fusies en overnames in vogelvlucht

→ Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over privacy, cybersecurity en data. Abonneer op onze gratis nieuwsbrief.

Abonneer