Aansprakelijkheid voor digitale onveiligheid in b2b-relaties

25-06-2020

Rapport over hoe de civiele aansprakelijkheidsrecht ingezet kan worden voor het verhalen van schade als gevolg van cybersecurityincidenten.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat wil cybersecurity in Nederland versterken. Aansprakelijkheid voor schade die voortkomt uit cyberonveiligheid is in dat kader een belangrijk thema. Het civiele aansprakelijkheidsrecht biedt juridische mogelijkheden om verhaal te zoeken voor geleden schade. Desondanks is er door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat geconstateerd dat er vanuit het werkveld beginnende geluiden zijn dat aansprakelijkheden op het gebied van cybersecurity beter geregeld moeten worden. Het lijkt er op dat in Nederland in de huidige praktijk de geleden schade niet systematisch wordt verhaald.

In deze studie is onderzocht of het Nederlandse aansprakelijkheidsrecht voldoende mogelijkheden biedt om in een b2b-relatie cybersecurityschade te verhalen. Voorbeeld hiervan is een bedrijf dat gehackt wordt omdat het gebruik maakt van onveilige software van een leverancier en daardoor schade lijdt.

Download hier de studie Aansprakelijkheid voor digitale onveiligheid in b2b-relaties


Deze publicatie is ook te vinden in het dossier Informatiebeveiliging

bron: Rijksoverheid

Van onze partners

Vergadersoftware: Beveiliging en Privacy

→ Lees meer

Inkoop Software (diensten)

→ Lees meer

Cursus: werken aan een privacybewuste organisatie

→ Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over privacy, cybersecurity en data. Abonneer op onze gratis nieuwsbrief.

Abonneer