Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

WHO lanceert deze maand corona-app

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO wil deze maand nog een corona-app introduceren. Met de applicatie kunnen mensen controleren of zij mogelijk besmet zijn met het coronavirus. Mogelijk krijgt de app ook een contact-tracing functionaliteit die met bluetooth werkt.

VPN Gids 11 mei 2020

Dat zegt Bernardo Mariano, Chief Information Officier (CIO) bij de WHO, in een telefonisch interview tegenover persbureau Reuters.

Corona-apps

Het coronavirus waart nog altijd onverminderd rond over de wereld. In een groot aantal landen willen de nationale overheden een smartphoneapplicatie inzetten om de opmars van het virus te stoppen. Het Verenigd Koninkrijk test momenteel op het eiland Wight een corona-app, als de test succesvol is wil de regering de app ‘binnen enkele weken’ in het hele land introduceren. Frankrijk probeert op eigen kracht een app te ontwikkelen, maar Apple zet haar hakken in het zand. Het Amerikaanse techbedrijf wil namelijk niet haar bluetoothbeleid versoepelen, wat uiteraard tegen het zere been van de Fransen is.

In Duitsland werken onderzoekers naar eigen zeggen aan een privacyvriendelijke corona-app. De data die de app verzamelt wordt niet centraal opgeslagen in een database, maar decentraal op mobiele telefoons. Alleen als een gebruiker nadrukkelijk toestemming hiervoor geeft worden de verzamelde gegevens doorgestuurd naar gezondheidsprofessionals. Australië gaat de app COVIDSafe inzetten. En in India zijn medewerkers die in een risicogebied wonen en bij de overheid of het bedrijfsleven werken verplicht om de app Aarogya Setu te installeren op hun smartphone. De Belgische minister van Digitale Agenda, Telecommunicatie en Post Philippe De Backer heeft aangegeven voorlopig nog niets te zien in een app.

In ons land werkt een Taskforce dat onlangs is aangesteld door minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aan een corona-app. De minister wil eind deze maand een ‘concept-of-proof’ van de app hebben. Tevens heeft hij aan de Tweede Kamer medegedeeld dat de app hoogstwaarschijnlijk via het framework functioneert waar Apple en Google momenteel aan werken. Voor alle genoemde landen geldt dat ze een app noodzakelijk vinden om bron- en contactonderzoek te verrichten en de economie weer op te starten.

Dit kan de app van de WHO

Ook de Wereldgezondheidsorganisatie werkt aan een corona-applicatie. Aan de app hebben ontwikkelaars van techbedrijven als Microsoft en Alphabet (het moederbedrijf van Google) wekenlang gewerkt. Zodra de app af is, wordt hij open-source gemaakt en verschijnt de broncode op Github.

Het primaire doel van de applicatie is dat mensen gezondheidsklachten opgeven en hen vervolgens vertelt of ze mogelijk besmet zijn met het coronavirus. De app vertelt gebruikers tevens hoe en waar ze zich kunnen laten testen bij een positieve uitslag. Dit advies is maatwerk en wordt per land afgestemd.

Naast een gezondheidscheck krijgt de corona-app wellicht ook nog een tweede feature, namelijk contact-tracing. Deze technologie werkt met zogeheten ‘digitale handdruk’. Het idee hierachter is dat smartphones voortdurend een bluetoothsignaal uitzenden. Als ze tenminste vijf minuten het signaal van een andere mobiele telefoon in de buurt waarnemen, maken ze daarvan een aantekening in een logboek. Dit wordt ook wel een contactmoment genoemd. Al deze contactmomenten worden anoniem verzameld en alleen met instemming van gebruikers doorgestuurd. Als iemand in aanraking is geweest met iemand die mogelijk besmet is met het coronavirus, krijgen ze daarvan bericht en het advies om maatregelen te nemen (thuisquarantaine, huisarts raadplegen).

Vanwege privacy en juridische redenen zijn de ontwikkelaars er volgens Mariano nog niet in geslaagd om deze contact-tracing functionaliteit in de app te integreren. Hij zegt nadrukkelijk dat hij zich zorgen maakt om het groot aantal bedrijven die deze feature aanbieden, maar stiekem persoonlijke gegevens verzamelen om later inkomsten te genereren met de verkoop van deze data. “Wij willen al onze zaakjes op orde hebben”, aldus Mariano.

Het is de bedoeling dat deze app nog voor het einde van deze maand wereldwijd beschikbaar is, zowel voor Android als iOS.

Ontwikkelingslanden

Wat is nou de waarde van de corona-app van de WHO als de meeste landen zelf aan een alternatief werken? Een terechte vraag die door Reuters aan Mariano werd voorgelegd. De Chief Information Officer zei dat de WHO de applicatie ontwikkeld voor landen die niet de middelen of kennis hebben om zelf hiermee aan de slag te gaan, waaronder Afrikaanse ontwikkelingslanden. Om in contact te komen met mensen waar nauwelijks tot geen internetbereik is, krijgen de burgers sms-berichten.

Dit nieuwsbericht is ook te vinden in de dossiers Coronavirus en Big Data

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.