Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Veel camera’s bij Airbnb-verblijven: vooral buiten Europa wordt veelvuldig gefilmd

Wereldwijd kun je via Airbnb een verblijf boeken, bijvoorbeeld voor een stedentrip of rondreis. Maar waar veel vakantiegangers zich niet bewust van zijn, is dat zij mogelijk in de gaten worden gehouden door de verhuurder. Tijdens een overnachting in de woning van een ander, kunnen camera’s de bezoekers zomaar filmen. Op welke schaal komt dat voor? En waar ter wereld worden huurders het vaakst in beeld gebracht?

VPNGids 29 september 2020

In de beschrijving van het Airbnb-aanbod moeten verhuurders tegenwoordig melding maken van de aanwezigheid van een (beveiligings)camera. Uit een analyse van bijna een miljoen Airbnb-verblijven door VPNgids.nl blijkt dat bij 1 op de 132 Airbnb’s één of meerdere camera’s hangen.

Naast de Airbnb’s waarvan bekend is dat er camera’s hangen, worden er regelmatig verborgen camera’s ontdekt door huurders. Ook in Nederland kwam het al voor. Een Hoofddorper werd betrapt door drie Franse huurders. Het installeren van een verborgen camera in de badkamer leverde hem een werkstraf op van 100 uur.

Dit soort verhalen tasten het vertrouwen van de reiziger in Airbnb aan. In de Verenigde Staten werd in 2019 het vertrouwen in Airbnb-hosts onderzocht met een vragenlijst onder ruim 2.000 gebruikers van het verhuurplatform. Van alle ondervraagden maakte 58% zich zorgen om verborgen camera’s. Niet geheel onterecht, want meer dan één op de tien huurders vond al eens een verborgen camera in een Airbnb-verblijf.

Binnencamera’s in Airbnb-verblijven

Van alle Airbnb-verhuurders die aangeven dat er camera’s aanwezig zijn in het verblijf, benoemt een deel niet waar de camera’s hangen (17,2%). Indien het wel in de advertentie staat, gaat het in 69,6% van de gevallen om camera’s aan de buitenkant van het verblijf, zoals bij de voordeur.

Bij bijna één op de drie Airbnb’s met camera worden huurders vastgelegd terwijl ze zich in het verblijf bevinden. Die camera’s filmen huurders bijvoorbeeld terwijl ze dineren of televisiekijken in de woonkamer.

Bovendien is er regelmatig sprake van meerdere camera’s (36,5%). Een groot deel van de Airbnb’s met binnencamera’s heeft een camera op de gang (44,4%). Ook worden er veel beelden vastgelegd in de woonkamer (30,2%).

Meeste Airbnb’s met camera in Los Angeles

In Los Angeles zijn de meeste Airbnb’s waarvan bekend is dat er een camera hangt: in totaal zijn er in de Amerikaanse stad 772 Airbnb’s met camera’s. Ook in New York (714 verblijven), Londen (457 verblijven), Austin (401 verblijven) en Rio De Janeiro (394 verblijven) zijn veel Airbnb’s waarin de eigenaren camera’s hebben geplaatst.

Hoewel Singapore in totaal minder Airbnb-locaties telt met camera’s, lopen reizigers hier de grootste kans om vastgelegd te worden op camerabeelden in hun Airbnb. Singapore is namelijk relatief gezien de stad met de meeste camera’s: in 1 op de 19 verblijven is cameratoezicht. Ook in de Texaanse stad Austin, Ottawa en Tokyo zijn veel verblijven met camera ten opzichte van het totaal aantal verblijven.

Amsterdam staat op plaats 38 van de 50 onderzochte steden, met camera’s bij 1 op de 625 Airbnb’s. Onze hoofdstad lijkt daarmee relatief privacyvriendelijke Airbnb’s te hebben. Overigens worden Amsterdammers en bezoekers van de hoofdstad op straat wel veelvuldig in de gaten gehouden: er staan ten minste 21.816 camera’s in de stad.

Opvallend genoeg zijn er in Beijing ook niet veel camera’s bij Airbnb’s. Na München en Bordeaux zijn er relatief gezien de minste Airbnb’s met cameratoezicht: bij iedere 3333 Airbnb’s is er slechts één waar camera’s geregistreerd staan.

Wereldwijd zijn er duidelijke verschillen, die in onderstaande kaart goed zichtbaar worden. Ook is het mogelijk om de specifieke gegevens van een locatie op te zoeken. Klik op de locatie om specifieke cijfers in te zien.

Europa relatief cameraluw

Het aantal verblijven met camera’s verschilt erg per regio. Ten opzichte van elders ter wereld, zijn er relatief weinig camera’s bij het aanbod van Airbnb’s in Europese landen. Binnen Europese landen wordt bij bijna 1 op de 500 verblijven melding gemaakt van een camera. In niet-Europese landen ligt het aantal vermelde camera’s een stuk hoger, namelijk op bijna 1 op de 70 Airbnb-locaties.

Van alle onderzochte Europese steden heeft Praag relatief gezien de meeste verblijven op Airbnb met camera’s: 1 op de 175 verblijven. Ook in Londen, Barcelona en Brussel zijn relatief veel Airbnb’s waar een of meerdere camera’s aanwezig zijn.

In Bordeaux, München, Porto, Kopenhagen, Genève en Wenen zijn de minste camera’s, namelijk bij minder dan 1 op de 1.000 Airbnb’s.

Hoe kun je de aanwezigheid van verborgen camera’s achterhalen?

De schaal waarop er in Airbnb-verblijven wordt gefilmd, zal in werkelijkheid een stuk hoger liggen dan het aantal geregistreerde camera’s doet vermoeden. Zoals eerder benoemd in dit artikel, vond meer dan tien procent van de Amerikaanse Airbnb-gebruikers al eens een verborgen camera in een Airbnb-accommodatie. Het is daarom verstandig om goed op te letten wanneer je een Airbnb-verblijf betreedt. Je kunt zelf een aantal stappen doorlopen om de kans te verkleinen dat je heimelijk wordt gefilmd tijdens je verblijf.

Tip 1: check digitale apparaten (en verdacht gepositioneerde alledaagse voorwerpen)
Geheime camera’s zitten regelmatig verborgen in kleine digitale apparaten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een wekker, een router of digitaal fotolijstje. Zie je dat er ergens een lens in zit, of dat het er anders uitziet dan je zou verwachten? Kijk dan of je de stroom eraf kunt halen.

Ook in sommige brandalarmen zit weleens een camera verborgen. Zie je een lens op een brandalarm? Doe er dan eventueel een klein plakkertje overheen.

Er is hedendaags een hele industrie ontstaan met spygadgets, wat het wel steeds lastiger maakt om verborgen camera’s te herkennen en te ontdekken. Als verborgen camera’s in een digitaal apparaat zitten, dan zijn ze veelal direct aangesloten op het elektriciteitsnetwerk en kan er doorlopend gefilmd worden. Maar verborgen camera’s kunnen ook in non-digitale alledaagse objecten verwerkt zijn. Dan werken ze veelal met een batterij in combinatie met een bewegingssensor, of kan er ingesteld worden op welke tijdstippen er precies opnames gemaakt moeten worden. Wees je er in ieder geval van bewust dat verborgen camera’s hedendaags echt in alle vormen en maten voorkomen (luchtverfrissers, plantenbakken, notitieblokken, pennen, klokken, lampen, schroeven). Dergelijke verborgen camera’s zijn tevens gemakkelijk te verkrijgen en gewoon online te bestellen, ook in Nederland.

Tip 2: controleer bluetooth-apparaten
Bekijk eens op je telefoon welke apparaten er te vinden zijn via bluetooth. Staat er een apparaat tussen dat je niet thuis kunt brengen, dan kan het zijn dat er ergens een draadloze camera te vinden is.

Tip 3: scan het wifi-netwerk
Er zijn apps waarmee je kan achterhalen welke apparaten er allemaal via hetzelfde wifi-netwerk verbonden zijn. Veel verborgen camera’s zitten namelijk aangesloten op het wifi-netwerk.

Met een app als Fing kan je met je Android-toestel of iPhone het netwerk proberen te scannen en achterhalen of er verdachte apparaten verbonden zijn.

Tip 4: doorzoek het verblijf
Om er nog zekerder van te zijn dat je niet gefilmd wordt in je Airbnb-verblijf, is het aan te raden om kort het verblijf te doorzoeken. Kijk op plekken waarvan je denkt dat er mogelijk een camera verstopt zit: open bijvoorbeeld de kasten, kijk onder de wastafel en in de plantenbakken. Met name in de slaapkamer en badkamer kan een oplettende blik geen kwaad.

Een andere tip: zet alle lichten uit, doe de gordijnen dicht en schijn met een zaklamp door de kamer (bijvoorbeeld van je smartphone). Zie je iets reflecteren op een bepaalde plek? Controleer dan die plek, want het zou de lens van een camera kunnen zijn.

Onderzoeksmethode

Om een beeld te krijgen van camera’s bij Airbnb-verblijven over de wereld, zijn in totaal 50 steden onderzocht aan de hand van data van Inside Airbnb. Van alle onderzochte steden bevinden zich 27 steden binnen Europa en 23 daarbuiten.

In het onderzoek zijn alle advertenties meegenomen van Airbnb’s die in de specifieke steden in juni 2020 beschikbaar waren. In totaal is de aanwezigheid van camera’s onderzocht met behulp van 992.168 advertentieteksten van Airbnb in de betrokken steden. Onderzocht is of het woord ‘camera’ zich bevond in de beschrijving van een Airbnb-locatie.

Voor Italiaanse steden geldt een uitzondering: ‘camera’ betekent in het Italiaans namelijk ‘kamer’. Vanzelfsprekend kwam dit woord erg vaak voor in de advertenties. Daarom is er gekeken welke woorden er in advertenties van andere steden vaak voorkwamen in combinatie met ‘camera’. Op deze woorden werden de Italiaanse advertenties getoetst, zodat alsnog vastgesteld werd wanneer het in Italiaanse teksten specifiek ging om een beveiligingscamera.

Waar camera’s zich precies bevinden binnen een Airbnb is in het onderzoek vastgesteld aan de hand van een steekproef van 1.000 Airbnb’s. In de advertentieteksten van deze verblijven is handmatig meer informatie over de exacte locatie van de camera’s opgezocht.

Meer informatie over de resultaten uit het onderzoek vindt u op de website VPNGids.nl.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.