Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Tweede Kamer tegen aanleveren Nederlandse telecomdata aan Europese Commissie

De Tweede Kamer heeft zich afgelopen donderdag tijdens een debat over de corona-aanpak uitgesproken tegen het aanleveren van telecomdata aan de Europese Commissie.

Redactie Privacyweb 30 maart 2020

Meerdere partijen zien het niet zitten dat Brussel deze gegevens in handen krijgt, zo blijkt uit opmerkingen tijdens het debat over de aanpak van het coronavirus in Nederland. “Brussel gaat niet over de privacy van Nederlanders, ook niet in crisistijd”, vindt VVD-Kamerlid Veldman. VVD en een aantal andere partijen twijfelen daarnaast aan de slagvaardigheid van telecomdata in de strijd tegen corona. Zo twijfelt D66-Kamerlid Kees Verhoeven aan de noodzaak: politie en lokale autoriteiten kunnen immers al fysiek ingrijpen, meent hij. Sommige partijen, zoals de SP, staan traditioneel terughoudend in het debat over het delen van (telecom)data door bedrijven. PVV-leider Geert Wilders noemt het zelfs “van de pot gerukt” dat Brussel de gegevens wil hebben. Het CDA stelt zich terughoudender op en wil eerst onderzoek afwachten, om te kijken of wat de Europese Commissie (EC) wil wel proportioneel is.

De EC wil de telecomdata van miljoenen Europese burgers gebruiken om in kaart te kunnen brengen waar grote groepen mensen zich bevinden. Vorige week benaderde EU-commissaris van de Interne Markt Thierry Breton verschillende grote Europese telecombedrijven met de vraag of ze de data van hun klanten wilden leveren. Daarbij werd benadrukt dat de gegevens niet te herleiden zouden zijn naar individuele personen. Volgens voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens Aleid Wolfsen is het echter moeilijk om dergelijk metadata te anonimiseren en het delen van de gegevens daarmee ongevaarlijk voor de privacy van burgers te maken. Het ministerie van Economische Zaken onderzoekt op dit moment of een eigen initiatief van de Nederlandse overheid niet effectiever is dan uitbesteding aan Brussel.

Dit nieuwsbericht is ook te vinden in het dossier Coronavirus

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.