Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Tekort aan democratische controle over digitalisering

Het kabinet heeft digitalisering op de agenda gezet als maatschappelijke transitie. Het komt nu aan op de vertaling naar de praktijk, waarbij publieke belangen in de gehele datawaardenketen centraal staan. Zowel tijdens het verzamelen, analyseren als toepassen van data. Om dit te kunnen realiseren, is meer betekenisvolle menselijke en democratische controle nodig. De ethische codes van de overheid en het bedrijfsleven moeten worden aangevuld met democratisch gelegitimeerde wet- en regelgeving en sterker toezicht. Ook moet ‘technologisch burgerschap’ worden versterkt.

Rathenau Instituut 13 mei 2019

Wat kan de Nederlandse overheid doen?

Het is tijd voor de overheid om meer democratische controle te realiseren over de gehele datawaardenketen – ook over haar eigen datawaardenketens in het kader van datagedreven beleid. Eerlijke dataprincipes moeten centraal staan, niet alleen bij de dataverzameling, maar ook bij de analyse en toepassing van data. Er zijn scherpere en concrete maatregelen nodig om de betekenisvolle menselijke en democratische controle op de digitale samenleving te verhogen.

Het Rathenau Instituut geeft in aanloop naar het Algemeen Overleg Digitale Overheid op donderdag 16 mei vier politieke aandachtspunten mee:

  • Pas op met het openbaar maken van (publieke) data

  • Reguleer vanuit publieke waarden

  • Investeer in een sterke positie van toezichthouders

  • Stimuleer technologisch burgerschap als tegenmacht

Bekijk hier het hele bericht 'Tekort aan democratische controle over digitalisering' van Rathenau Insitituut aan het Parlement, ter voorbereiding op het rondetafelgesprek Datasamenleving en Democratie.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.