Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Slimme camera’s geven hackers toegang tot duizenden huishoudens

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat de slimme camera’s van de Chinese merken Apexis en Sumpple eenvoudig te hacken zijn. Door het lek liggen de inloggegevens van duizenden Nederlanders voor het oprapen en kunnen hackers eenvoudig meegluren via de beveiligingscamera’s.

Redactie Privacyweb 24 september 2019

Begin augustus maakte een hackerscollectief genaamd ‘The Arcanum Group’ al bekend dat er een lek was bij de bedrijven achter de slimme apparatuur. De inloggegevens van gebruikers stonden in een database, waarvan het wachtwoord voorkomt op een lijst met de slechtste wachtwoorden allertijden. Ook waren de gegevens in de database niet versleuteld.

RTL Nieuws wist toegang te verkrijgen tot 14.000 camera’s in Nederlandse huizen. De camera’s bevonden zich vaak in woonkamers, tuinen of babykamers. Door het datalek krijgen hackers gemakkelijk toegang tot de privélevens van duizenden huishoudens. Wanneer kwaadwillenden over de inloggegevens beschikken kunnen zij niet alleen meekijken, maar ook de camera’s besturen en beelden opnemen. Het datalek is een ernstige inbreuk op de privacy van de gebruikers.

Moederbedrijf Sumpple heeft niet gereageerd op de berichtgeving. Gebruikers van de slimme apparaten wordt geadviseerd om de camera’s weg te halen of deze te vervangen door een veiliger alternatief.

Dit nieuwsbericht is ook te vinden in de dossiers Informatiebeveiliging, Datalek en Internet of Things

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.