Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Ruim 700 Nederlanders in Chinese prominenten-database Zhenhua

Politici, een lid van het Koninklijk Huis, hooggeplaatste defensiemedewerkers, tv-persoonlijkheden, criminelen: ze staan allemaal in een Chinese database die werd bijgehouden door Zhenhua Data. Al met al bevat de lijst meer dan 700 prominente burgers uit Nederland. Mogelijk zijn hun persoonsgegevens in de handen van de Chinese overheid. Dat schrijven de NOS en NRC, die beide een dataset uit de database hebben ingezien.

VPN Gids 17 september 2020

Privaat bedrijf verzamelt persoonsgegevens van miljoenen prominenten

Maandag werd bekend dat Zhenhua Data uit de Chinese provincie Shenzen een omvangrijke database bijhoudt die bestaat uit minimaal 2,4 miljoen prominente personen. Daarin worden de namen van mensen uit het bedrijfsleven, de politiek en defensie genoemd. Ook journalisten, accountants, advocaten en popsterren komen voor in de database. Niet alleen hun personalia, maar ook hun geboortedata, woon- en werkadressen, loopbaancarrières, bankrekeningnummers, foto’s, berichten van sociale media en zelfs complete psychologische rapporten zijn daarin opgenomen. Ook zijn de mensen gerangschikt aan de hand van de mate van invloed die zij kunnen uitoefenen.

Een deel van deze informatie is openbaar, bijvoorbeeld via sociale media als Facebook en LinkedIn. Een gedeelte is mogelijk afkomstig van het dark web. Hoe Zhenhua Data zoveel gedetailleerde en privacygevoelige informatie heeft weten te verzamelen, is vooralsnog een raadsel. Journalisten die het bedrijf proberen te benaderen om vragen te stellen, krijgen nul op hun rekest.

Mogelijk zijn alle verzamelde persoonsgegevens in de handen van de Chinese regering. De overheid en het leger zijn namelijk de grootste klanten van Zhenhua Data en onderhouden zodoende nauwe banden.

China weet alles van (oud-)politici en hun familie

Uit een eerste analyse blijkt dat de database profielen bevat van ruim 52.000 Amerikanen, 35.000 Australiërs, 10.000 Indiërs, 9.700 Britten en 5.000 Canadezen. Uit nader onderzoek blijkt dat er ook Nederlanders in de Chinese database zijn opgenomen. Volgens de NOS en NRC gaat het om meer dan 700 Nederlanders. Zij kregen van het Australische cyberveiligheidsbedrijf Internet 2.0 namen doorgespeeld die in de Overseas Key Information Database waren opgenomen.

En dan gaat het niet om de minste mensen, maar sleutelfiguren uit onder meer de politiek, het bedrijfsleven, het Koninklijke Huis, het criminele circuit en de showbusiness. Onder meer politici als Sjoerd Sjoerdsma (D66), Henk Nijboer (PvdA), Henk Otten (Groep Otten), Femke Halsema (burgemeester van Amsterdam) en Ahmed Aboutaleb (burgemeester van Rotterdam) worden in de database genoemd. Dat geldt ook voor Alex Brenninkmeijer (lid van de Europese Rekenkamer) en voormalig minister van Financiën en oud-topman van ABN Amro Gerrit Zalm.

Partners en kinderen van prominente sleutelfiguren worden niet gespaard. Een zoon van D66-lijsttrekker Sigrid Kaag, een zus van PvdA-leider Lodewijk Asscher en de dochter van CDA-prominent Pieter Omtzigt staan in de database van Zhenhua Data. De zoon van oud-minister Jan Pronk, de 15-jarige dochter van minister Melanie Schultz van Haegen, vrouw en dochter van oud-politicus André Rouvoet (ChristenUnie), de dochter van oud-premier Ruud Lubbers (CDA) en broer van Achmed Marcouch (burgemeester van Arnhem) worden genoemd in de database.

Ook Jan de Bouvrie staat in de database

Prins Constantijn is het enige lid van het Koninklijk Huis dat voorkomt in de database. Daarin worden ook verschillende criminelen genoemd, alsook oorlogsmisdadigers die door het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag zijn veroordeeld (waaronder Ratko Mladic). Ook meubelmaker en designer Jan de Bouvrie wordt genoemd. In de database wordt melding gemaakt van een rechtszaak waarin hij enkele jaren werd veroordeeld en een schadevergoeding van 25.000 euro moest betalen.

Directeur: "Er gebeurt niets illegaals en we hebben geen banden met de overheid"

De NOS en NRC probeerden meerdere malen om contact te leggen met Zhenhua Data en oprichter Wang Xuefeng, maar zonder succes. De website van het bedrijf en de LinkedIn-profielen van medewerkers zijn offline gehaald.

Sun You, de directeur van het bedrijf, heeft tot nu toe alleen via de Global Times gereageerd. Deze krant is de spreekbuis van de Chinese Communistische Partij. Zij claimt dat het verhaal sterk overdreven is en dat haar bedrijf “niets illegaals” doet. Ze ontkent dat er miljoenen mensen in de database worden genoemd. Bovendien beweert ze dat alle informatie afkomstig is uit openbare bronnen en dat het bedrijf geen banden heeft met de Chinese overheid of het leger.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.