Publicatie BIG-nummer in huidige vorm van de baan

13-03-2019

Verplichte vermelding van het BIG-nummer per 1 april 2019 is in de huidige vorm van de baan. Na aandringen van zorgpartijen gaat het ministerie van VWS in overleg met de KNMG en andere organisaties in de zorg om overbodige administratieve lasten te voorkomen. Ook heeft VWS aan de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gevraagd de regeling voor de vermelding van het BIG-nummer in de huidige vorm niet te handhaven. Dat zijn de hoofdpunten van een brief die het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) op 8 maart aan de Tweede Kamer stuurde.

De Kamerbrief is een reactie op de brandbrief die de KNMG mede namens 15 organisaties in de zorg aan de minister stuurde over de invoering van verplichte vermelding van BIG-nummers per 1 april 2019.

Door deze wetswijziging zijn BIG-geregistreerden straks verplicht om hun registratienummer te vermelden zodat dit zichtbaar is voor patiënten. Het BIG-register geeft duidelijkheid over de bevoegdheid van een zorgverlener.

Misverstand
In de Kamerbrief schrijft minister Bruins verder dat door een misverstand de zorgpartijen niet betrokken waren bij de nadere uitwerking van de regelgeving zoals was toegezegd. Hij vindt het vervelend dat de zorgverleners zich nu overvallen voelen door de invoering en reikwijdte van de regelgeving.

Ergernis onder zorgverleners
Eerder leidde de invulling van deze verplichte vermelding tot grote ergernis onder zorgverleners. Overbodige administratieve lasten, gebrek aan vertrouwen en kostenverspilling waren de meest gehoorde argumenten. Op initiatief van de KNMG verstuurden diverse zorgorganisaties een brief aan het ministerieom aanpassing van de maatregelen en uitstel van de invoering. Het gaat om de organisaties KNMT, KNOV, KNMP, KNGF, V&VN, ANT, FGzPt, NAPA, alsmede ActiZ, GGZ Nederland, NFU, NVZ en VGN verenigd in de brancheorganisaties Zorg (BoZ) en OVAL, de brancheorganisatie van de arbodiensten.

Dit artikel is ook te vinden in de dossiers Privacy op de werkvloer en Privacy in de zorg

bron: KNMG

Van onze partners

Cursus: werken aan een privacybewuste organisatie

Na deze afwisselende en interactieve cursus kunnen deelnemers een privacybewustzijnsproces in hun eigen organisatie initiëren.

→ Lees meer

Basiscursus Privacy in het sociale domein

Deze cursus neemt u mee langs de dilemma’s en vragen die opdoemen in het sociaal domein. Geeft inzicht in de privacy principes, bespreekt de misverstanden zoals ‘toestemming’ en biedt houvast bij de dagelijkse taakuitvoering.

→ Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over privacy, cybersecurity en data. Abonneer op onze gratis nieuwsbrief.

Abonneer