Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Politie deelde te veel persoonsgegevens winkeldieven met SODA

De Nationale Politie heeft de afgelopen twee jaar persoonsgegevens van winkeldieven gedeeld met SODA, een bedrijf dat namens winkeliers schade verhaalt op dieven. Daarbij kon SODA meer gegevens inzien dan aanvankelijk afgesproken was.

2 januari 2019

Gedupeerden van winkeldiefstal hebben het recht om €181 schadevergoeding te verhalen op winkeldieven en schakelen daarvoor vaak bemiddelende bedrijven als SODA in. Deze organisaties sturen dan een acceptgiro naar het adres dat een dief opgeeft na betrapt te zijn in een winkel. Vaak blijken de opgegeven adressen achteraf echter vals te zijn. Daarom is wettelijk vastgelegd SODA en twee andere organisaties (Koepel Detailhandel Nederland en Overlastregistratie Nederland) in zulke gevallen de kloppende adressen van dieven kunnen opvragen bij de politie.

Nu blijkt echter dat SODA niet alleen adressen heeft kunnen inzien van dieven die valse adressen opgaven, maar wekelijks het complete databestand met gegevens over alle winkeldiefstallen mocht downloaden via de politie. De twee andere organisaties hadden geen toegang tot deze extra gegevens.

Volgens een woordvoerder van de politie is de hoeveelheid waarin en de manier waarop gegevens met SODA worden gedeeld meteen aangepast nadat de kwestie vorig jaar bekend werd bij de korpsleiding.

Dit artikel is ook te vinden in het dossier Datalek

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.