Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Minister van Engelshoven doet aftrap publieksonderzoek digitale sporen

Het Leiden-Delft-Erasmus Centre for BOLD Cities start tijdens het Weekend van de Wetenschap groot publieksonderzoek over datawijsheid met de nieuw ontwikkelde online game ‘Jouw buurt, jouw data’. Welke digitale sporen laat je na? Waarvoor worden jouw persoonlijke gegevens gebruikt? Minister Ingrid van Engelshoven (OCW) trapt het onderzoek op maandag 1 oktober af door de game te spelen. Daarna maakt ze samen met schoolkinderen met prof. dr. Liesbet van Zoonen (BOLD Cities en Erasmus School of Social and Behavorial Sciences) een fysieke datawandeling door Den Haag.

Erasmus University Rotterdam 28 september 2018

Vanaf het Weekend van de Wetenschap op 6 en 7 oktober kan iedereen meedoen aan dit landelijk publieksonderzoek ‘Jouw buurt, jouw data.’ Van Zoonen over de aanleiding voor dit publieksonderzoek: ”De stad wordt steeds meer een knooppunt van data en digitale technieken. Het is cruciaal dat burgers en bestuurders daar kennis en controle over krijgen.”

Privacy
Slimme lantaarnpalen, verkeerslussen in de weg, openbare WI-FI in het centrum, parkeergarages die je kenteken lezen: veel mensen weten weinig van deze ontwikkelingen, maar ze hebben wel impact op onze privacy. Beveiligingscamera’s zijn zichtbaar op straat, maar netwerkkabels liggen onder de grond en het koppelen van gegevens vindt plaats achter gesloten deuren.

Online game en digitale wandeling
Iedereen die wil deelnemen aan het onderzoek, kan online de game spelen en een digitale wandeling maken door een fictieve stad. De onderzoekers willen inzichtelijk maken wat mensen al weten en hoe ze zich gedragen. En als je meer weet over ‘slimme toepassingen’, deel je dan makkelijker je persoonlijke gegevens of juist niet? En zijn mensen die huiverig zijn voor nieuwe technieken überhaupt wel bereid om persoonlijke data achter te laten? Deelnemers krijgen na het spelen van de game een eigen privacy profiel te zien op basis van hun resultaat en feedback.

Fysieke datawandelingen
Naast de digitale wandeling door de fictieve stad, verzorgt het Leiden-Delft-Erasmus Centre for BOLD Cities tijdens Weekend van de Wetenschap ook fysieke datawandelingen. In Den Haag, Almere, Amsterdam en Hilversum kunnen bezoekers in de directe omgeving op zoek gaan naar voorbeelden van slimme technologie. Op de website van het Weekend van de Wetenschapzijn de startlocaties te vinden.

Over het Centre for BOLD Cities
Het Leiden-Delft-Erasmus Centre for BOLD Cities doet onderzoek naar en organiseert projecten rondom het thema ‘digitale stad en samenleving’. Uitgangspunt is het perspectief van burgers en bestuur in de (slimme) stad. Het vergroten van databewustzijn staat hoog op de agenda van het Centre. Voor elk project wordt een divers team samengesteld met wetenschappers van de Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam. Het Centre werkt nauw samen met partners zoals de Gemeente Rotterdam, die dit project mede mogelijk heeft gemaakt.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.