Exclusief magazine: Privacy en de gemeente

11-12-2019

Privacy is een onderwerp dat de gemoederen nog altijd bezighoudt. Natuurlijk is er veel te doen over datalekken en organisaties die de privacy van klanten of burgers schenden. Gelukkig zijn er daarnaast ook positieve ontwikkelingen te melden over organisaties die op een positieve manier aan de slag zijn met dit onderwerp.

In dit magazine zoomen we specifiek in op gemeenten, die in dit opzicht een specifieke rol hebben. Voor de uitvoering van hun taken verzamelen zij immers een enorme hoeveelheid persoonsgegevens. Deze worden gebruikt voor allerlei doeleinden. Denk bijvoorbeeld aan het bijhouden van de Basisregistratie Personen (BRP), maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp. Deze gegevensverwerking dient zo veilig en transparant mogelijk te gebeuren zodat de burger zijn goede vertrouwen in de overheid behoudt.

Dit roept voor een gemeente allerlei dilemma’s op. Hoe transparant wil je zijn, en hoe verantwoord is het eigenlijk om vanuit de overheid grote hoeveelheden gegevens openbaar beschikbaar te stellen waar allerlei persoonsgegevens in verstopt zitten?

We gaan onder meer in gesprek met Tinus Kanters van gemeente Eindhoven over Stratumseind 2.0, een project waar technologie wordt ingezet om de veiligheid en privacy van passanten en cafébezoekers beter te waarborgen.

Ook spreken we Chief information security officer Nasim Ahmadi over de rolverdeling en de verdeling van verantwoordelijkheden voor de interne naleving van het privacybeleid binnen een gemeente. De aanpak die zij met haar collega’s heeft ontwikkeld voor de gemeenten Amstelveen en Aalsmeer heeft inmiddels navolging gekregen binnen andere gemeenten.

Jurist en zelfstandig onderzoeker Caroline Raat buigt zich over de vraag of waarden als transparantie en privacy naast elkaar kunnen bestaan.

Ten slotte legt Senior adviseur privacy- en informatiemanagement Alex Commandeur uit waarom de digitale transformatie voor de burger iets positiefs kan zijn. Volgens hem hoeft continue observatie niet zo eng te zijn als George Orwell ons ooit deed geloven.

Hopelijk biedt dit magazine u stof tot nadenken èn een aantal concrete aanknopingspunten om direct mee aan de slag te gaan.

Magazine: Privacy en de gemeente

Van onze partners

Examentraining CIPM / Certified Information Privacy Manager

→ Lees meer

Magazine: Privacy en de gemeente

→ Lees meer

Examentraining CIPP / E Certified Information Privacy Professional Europe

→ Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over privacy, cybersecurity en data. Abonneer op onze gratis nieuwsbrief.

Abonneer