Google-medewerkers beluisteren persoonlijke gesprekken Google Assistant

11-07-2019

Gesprekken die gebruikers voeren met slimme assistenten van Google (op Google Home-apparaten en smartphones) worden beluisterd door mensen die daarvoor zijn ingehuurd door Google. Dat blijkt uit de audiofragmenten die een Vlaamse Google-medewerker met de Vlaamse VRT en de NOS heeft gedeeld.

Persoonlijke gesprekken

De medewerker die de fragmenten deelde is ingehuurd door Google om gesprekken te beluisteren, zodat Google het functioneren van de Assistant kan verbeteren. Volgens Google wordt bij ongeveer 1 op de 500 gesprekken meegeluisterd en worden de gesprekken niet gekoppeld aan persoonlijke informatie. De medewerker beschrijft echter verschillende persoonlijke gesprekken te hebben beluisterd. Zo luisterde hij bijvoorbeeld naar gesprekken waarin huiselijk geweld leek voor te komen.

Luistert Google altijd mee?

In principe luisteren spraakassistenten, zoals die van Google, altijd mee met gebruikers, maar gesprekken zouden volgens Google pas worden opgenomen als daar een specifieke opdracht (bijvoorbeeld: “hey Google”) aan vooraf gaat. In sommige gevallen kan het echter zo zijn dat Google ook andere gesprekken opneemt, om vervolgens te concluderen dat deze niet voor het apparaat bedoeld zijn.

Gebruikers kunnen in hun privacy-instellingen wel aangeven dat ze geen audiofragmenten willen verzenden aan Google. Bij het inschakelen van de Google Assistant worden ze echter op verkapte wijze (“de volledige functionaliteit van Google Assistant gebruiken) alsnog gevraagd hun gesprekken te delen.

Google laat in een verklaring weten uit te willen zoeken of het interne beleid voor gegevensbeveiliging is geschonden en zo mogelijk met maatregelen te komen.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over privacy, cybersecurity en data. Abonneer op onze gratis nieuwsbrief.

Abonneer