Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Gemeenten werken aan modernisering Werkdomein

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) wil het Werkdomein graag met gemeenten en ketenpartijen verder moderniseren. Er moet nieuw beleid komen voor het uitwisselen van gegevens en het verder digitaliseren. Daarom heeft VNG een notitie opgesteld met de wensen van gemeenten en hoe zij de toekomst van de keteninformatisering zien. De notitie ‘Modernisering van het Werkdomein’ beschrijft deze visievorming vanuit gemeentelijke perspectief.

VNG 4 maart 2020

Notitie visie gemeenten

De notitie is gemaakt omdat binnen het Werkdomein nog relatief weinig processen zijn gedigitaliseerd, in vergelijking met andere domeinen. Veel administratieve werkprocessen vinden bijvoorbeeld nog handmatig plaats. Dit is inefficiënt en foutgevoelig. En het gaat ten koste van de actieve begeleiding en matching van klanten.
De notitie ‘Modernisering van het Werkdomein; De gemeentelijke opgave’ beschrijft een vijf uitgangspunten en doelstellingen die leidend zijn in het denken en handelen en zijn input voor het ketenbrede SZW-programma.

De vijf uitgangspunten en doelstellingen zijn:

  • Het Werkdomein biedt een sleutelrol in het sociaal domein, vooral richting zorg en ondersteuning.

  • Het Werklandschap biedt als model inzicht in onze opgave bij de begeleiding van (kwetsbare) klanten (werkzoekenden en niet uitkeringsgerechtigden) naar participatie of werk en in de relatie met andere instanties en private partijen.

  • Onderscheid tussen een landelijk en lokaal klantenbestand doet recht aan beleidsvrijheid en maatwerk.

  • Moderniseren van het Werklandschap en de toepassing van nieuwe beleidsinstrumenten gaan hand in hand met de toenemende digitalisering en een digitaal re-integratiedossier.

  • Een actieve rol van onze inwoners helpt bij een efficiënte en effectieve dienstverlening

Digitale ondersteuning van de dienstverlening

Op beleidsniveau is het ministerie van SZW met UWV, VNG, gemeenten en werkgevers bezig om wettelijke en lokale re-integratie-instrumenten te verbeteren en nieuwe te ontwikkelen, onder de noemer van Breed Offensief, Perspectief op Werk en Matchen op Werk. Bij deze beleidsmatige modernisering speelt de digitale ondersteuning een steeds belangrijker rol.
Digitale gegevensindeling en standaardisatie van gegevens zijn daarbij van groot belang. Tegelijkertijd is de modernisering van het Werkdomein een zaak van een lange adem. Er zijn veel organisaties betrokken, nieuwe infrastructurele voorzieningen zijn nodig die door publieke instanties, private partijen, maar ook door werkgevers en werkzoekenden kunnen worden gebruikt.

Gefaseerde aanpak SZW neemt uitgangspunten visie gemeenten mee

Samen met SZW wordt een gefaseerde aanpak gehanteerd. De gemeentelijke visie op het Werkdomein, zoals verwoord in de notitie, krijgt daarin een plek. De stip op de horizon: ‘meer mensen aan het werk’ leidt daarbij tot een drietal speerpunten:

  • We gaan werken aan de verbetering van de informatievoorziening in het Werkdomein door standaardisering en uitwisseling van profiel- en vacaturegegevens.

  • We gaan werken aan meer inzicht bij gemeenten in succesvolle initiatieven en instrumenten naar ‘maatschappelijk fit’ en ‘werk fit’.

  • We gaan werken aan een digitaal re-integratiedossier per klant, naar het voorbeeld van de Persoonlijke Gezondheid Omgeving (PGO) in de zorg.

Gemeenten en werkgevers kunnen zich zo sneller een beeld vormen van werkzoekenden en hun begeleidingsbehoeftes waardoor matches sneller en eenvoudiger tot stand komen. Op lokaal, regionaal en landelijk niveau ontstaat zo beter inzicht in de samenstelling en mogelijkheden van het bestand van werkzoekenden en zijn vacatures eenvoudiger te koppelen aan die werkzoekenden.

Dit nieuwsbericht is ook te vinden in het dossier Digitale transformatie en Privacy in het sociaal domein

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.