Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Europese privacywaakhond kritisch tegenover biometrische gegevens op ID-kaart

De Europese toezichthouder voor gegevensbescherming Giovanni Buttarelli staat kritisch tegenover de plannen van de Europese Commissie om identiteitskaarten verplicht te voorzien van biometrische gegevens. Als het aan het uitvoerend orgaan ligt beschikt een Europese identiteitskaart in de toekomst over twee vingerafdrukken en een gezichtsafbeelding.

16 augustus 2018

Giovanni Buttarelli, ook wel bekend als Mr. GDPR, deelde zijn mening naar aanleiding van plannen die de Europese Commissie in april naar buiten bracht. Door biometrische gegevens aan de identiteitskaart toe te voegen, moet het identificatiemiddel volgens de Europese Commissie meer op een paspoort gaan lijken. De identiteitskaart is echter enkel te gebruiken binnen de Schengenzone, en wordt ook gebruikt voor contact met verschillende (overheids)instanties en organisaties. De privacywaakhond staat daarom kritisch tegenover de plannen, omdat met de toevoeging van biometrische gegevens het fundamentele recht op privacy en de bescherming van persoonlijke gegevens wordt geschonden.

Biometrische gegevens zijn bijzondere persoonsgegevens en mogen enkel in uitzonderlijke gevallen worden verplicht. Het Nederlandse paspoort beschikt over biometrische gegevens, omdat de Verenigde staten hierop ten tijde van de invoering hebben aangedrongen. Omdat identiteitskaarten binnen de Schengenzone niet routinematig worden gecontroleerd en het niet mogelijk is om met een identiteitskaart naar de Verenigde Staten te reizen, heeft Nederland besloten hier geen biometrische gegevens aan toe te voegen. Mocht de Europese Commissie haar plannen doorzetten, dan zal de identiteitskaart in de toekomst mogelijk worden aangepast.

Klik hier om de opinie van Mr. GDPR te bekijken.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.