Menu

Zoek op
rubriek
Data&Privacyweb
0

Europees plan met regels voor kunstmatige intelligentie gelekt

Op 14 april is een versie van de langverwachte Europese Verordening voor Artificial Intelligence (AI) gelekt. De Verordening zou eigenlijk volgende week worden onthuld. In de Verordening wordt onder andere de mogelijkheid genoemd om boetes op te leggen van 4% van de jaaromzet van een bedrijf of 20 miljoen euro.

Redactie Privacyweb 14 apr 2021

In tegenstelling tot de sectorale aanpak die eerder werd beoogd door de Europese wetgever is er in de huidige versie een focus on zogenaamde ‘high risk’ AI toepassingen. Zonder concreet te definiëren wat precies onder ‘high risk’ verstaan wordt, zijn voorbeelden van risicovolle toepassingen recruitmentsystemen, toelatingssystemen voor onderwijsinstellingen en strafrechtelijke besluitvormingssystemen. Deze toepassingen zouden niet per se verboden worden, maar moeten hun risico- en kwaliteitsmanagement goed op orde hebben.

De verordening gaat in artikel 4 in op ‘prohibited AI practices’. Hieronder vallen AI-systemen die zijn ontworpen of gebruikt op een manier die menselijk gedrag, meningen of beslissingen manipuleert, AI-systemen die informatie over kwetsbaarheden of speciale omstandigheden van een persoon of groep gebruiken om het gedrag van de persoon negatief te beïnvloeden, AI-systemen die worden gebruikt voor massasurveillance en algemene sociale scores voor natuurlijke personen.

Tevens wordt er een European Artificial Intelligence Board opgericht, bestaand uit een vertegenwoordiger van elke nationale toezichthouder, de EDPS en een afgevaardigde van de Europese Commissie.

De Verordening lijkt dus in verschillende opzichten - boetes, Europees toezichtsorgaan - op de aanpak van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Het is nog wel de vraag of deze Verordening niet te laat komt om Europese innovatie op het gebied van AI te kunnen bevorderen, en of het dezelfde handhavingsproblemen zal kennen als de AVG.

Bekijk de draft van de Verordening hier

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.