Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Eric Schmidt: ‘Huawei is een gevaar voor de nationale veiligheid’

Eric Schmidt, de voormalig CEO van Google, waarschuwt ons voor de Chinese techgigant Huawei. Volgens de oud-topman speelt het bedrijf de vermoorde onschuld, maar maakt het zich schuldig aan ‘onacceptabele praktijken’. Het bedrijf vormt een bedreiging voor de nationale veiligheid van staten.

VPN Gids 22 juni 2020

Dat zegt Schmidt in een interview met de BBC.

5G en privacy

We staan aan de vooravond van 5G. Deze maand nog vindt de veiling van diverse 5G-bandfrequenties plaats in ons land. Bemachtiging van deze licenties is de eerste stap voor de landelijke uitrol van de vijfde generatie internet. Daarna is het zaak dat providers hun netwerk zo aanpassen dat ze via de bemachtigde 5G-licenties het supersnelle internet door heel het land kunnen aanbieden.

Ook zijn er volop zorgen over 5G. De belangengroep Stop5GNL spande een kort geding aan tegen de Nederlandse staat om de uitrol tegen te houden. De organisatie vindt dat er te weinig onderzoek is gedaan naar de impact van de straling van 5G op onze gezondheid. De voorzieningenrechter zette hier een streep door en zei dat de overheid alle veiligheidsmaatregelen in acht neemt.

Andere partijen maken zich niet zozeer zorgen om onze gezondheid, maar over mogelijke schendingen van onze privacy. Met 5G is het namelijk mogelijk om gemakkelijk om grote hoeveelheden informatie over gebruikers op te slaan. Hoe meer data er over ons door de lucht vliegt, hoe groter de kans dat deze data tegen ons gebruikt gaat worden. Daarom maken veel mensen zich zorgen over wie deze data in handen krijgt en hoe ze dit mogelijk misbruiken. Meer over 5G en de mogelijke implicaties op onze privacy, vind je in onze handleiding.

Huawei

Eén van de grootste bedrijven ter wereld dat zich bezighoudt met de uitrol van 5G, is Huawei. Het bedrijf investeert al jaren enorme geldbedragen in de ontwikkeling van kwalitatief hoogwaardige netwerkapparatuur. Experts zeggen dat Huawei jaren vooroploopt op de concurrentie hier in het Westen. Providers die een 5G-netwerk willen uitrollen, kloppen daarom aan bij het Chinese techbedrijf.

Tegelijkertijd is er enige terughoudendheid. Al jaren gaat het gerucht dat de Chinese overheid een flinke vinger in de pap heeft bij Huawei en dat het bedrijf spioneert in opdracht van de staat. Hoewel er nooit enig bewijs is geleverd voor deze beschuldiging, zijn overheden wel een stuk voorzichtiger geworden als het gaat om aanschaf van netwerkapparatuur van Huawei. Zo besloot de Nederlandse overheid in juli 2019 dat er in de kern van ons 5G-netwerk geen apparatuur komt van Huawei. Andere Europese landen weren eveneens apparatuur van Huawei in gevoelige delen van hun netwerk.

‘Gevaar voor de nationale veiligheid’

Eric Schmidt, voormalig topman bij Google, draagt zijn steentje bij aan deze discussie. In een interview met de BBC zegt hij dat Huawei zich schuldig heeft gemaakt aan ‘onacceptabele praktijken’ die niet in het belang van de nationale veiligheid zijn. “Er is geen twijfel dat gegevens van routers van Huawei uiteindelijk in handen van de [Chinese] staat zijn geëindigd”, aldus Schmidt. De oplossing is volgens hem eenvoudig: we moeten een product maken dat minstens net zo goed of beter is dan dat van Huawei. In zijn ogen moeten we meer investeren in onderzoek, de samenwerking bevorderen tussen particulieren, de staat en onderzoeksinstanties, en de meest getalenteerde mensen aantrekken.

Schmidt erkent dat hij bevooroordeeld is over China. “In mijn beleving zijn de Chinezen goed in dingen kopiëren. Ze doen niets nieuws. Ze zijn erg goed in dingen stelen, onze dingen. We moeten af van deze vooroordelen. De Chinezen zijn minstens net zo goed, misschien zelfs beter, in bepaalde kernzaken in onderzoek en innovatie in het Westen. Ze steken er aanzienlijk meer geld in. Het is gedirigeerd door de staat op een manier die wezenlijk anders is dan hier in het Westen. We moeten ons herpakken en met ze concurreren”, zo vertelt Schmidt.

Eric Schmidt stond jarenlang aan het roer bij Google. Daarnaast was hij bestuursvoorzitter en adviseur bij Alphabet Inc., het moederbedrijf van Google. Tegenwoordig staat hij aan het hoofd van de Innovation Advisory Board van het Amerikaanse ministerie van Defensie. In al zijn jaren als zakenman en adviseur heeft Schmidt met tientallen techbedrijven te maken gehad. Hij kent dus de belangrijkste spelers en kent de techwereld op zijn duimpje.

Reactie Huawei

Victor Zhang, hoofd van de Huawei afdeling in het Verenigd Koninkrijk, weerspreekt de beschuldigingen van Schmidt. “De aantijgingen van Eric Schmidt, die nu voor de Amerikaanse overheid werkt, zijn simpelweg niet waar. Net als andere beweringen in het verleden worden deze niet onderbouwd door enig bewijs. Huawei is een onafhankelijk bedrijf van welke regering dan ook, inclusief de Chinese overheid. Door onze standaarden globaal toe te passen, zijn onze klanten verzekerd van innovatie, dat concurrentie wordt bevorderd en dat iedereen er van profiteert”, aldus de Huawei-topman.

Dit nieuwsbericht is ook te vinden in het dossier Informatiebeveiliging

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.