Belgische politie: harde schijf printer risico datalek

17-09-2020

Organisaties of eindgebruikers die hun printer wegdoen, dienen te controleren of deze een harde schijf bevat. Als dat het geval is, kunnen eerder gemaakte afdrukken op straat belanden. Hiervoor heeft de Computer Crime Unit van de Belgische Federale Politie deze week gewaarschuwd.

Veel hedendaagse printers zijn uitgerust met een harde schijf die de print-gegevens opslaat. Voordeel hiervan is dat afdrukken sneller verloopt.

Datalek

Als een printer gestolen wordt of bij het afval belandt, er sprak is van een datalek. “Natuurlijk in de veronderstelling dat het toestel een harde schijf heeft waarop de kopieën van de afgedrukte documenten meerdere weken of maanden bewaard worden. Wanneer je de printer moet vervangen, is het ook zeer belangrijk om de harde schijf eruit te halen voor je hem wegdoet”, aldus Olivier Bogaert van de Computer Crime Unit van de Federale Politie.

MAC-filtering

Bogaert adviseert gebruikers van wifi-printers om te werken met MAC-filtering, zodat alleen het MAC-adres van bepaalde apparaten verbinding met de printer mag maken. “In de instellingen van de printer kun je bepalen aan welke toestellen je toestemming geeft om hem te gebruiken. Op die manier kunnen toestellen van derden er geen gebruik van maken, zelfs al is hij zichtbaar op je netwerk.”


Dit nieuwsbericht is ook te vinden in het dossier Datalek

bron: Informatiebeveiliging Nederland

Van onze partners

Incompanymogelijkheden

Privacyweb biedt ook de mogelijkheid om de verschillende onderwerpen als incompanyworkshop/cursus te organiseren, in samenwerking met de deskundige docenten van de Berghauser Pont Academy.
Hierbij staat de kennisbehoefte van uw medewerkers centraal. U krijgt een uniek programma toegespitst op uw wensen.
Lees meer

Wilt u snel antwoord op uw vraag?
Hanna Rab (junior uitgever) informeert u graag over de mogelijkheden. Zij is te bereiken via tel. 020 - 8200 908 en e-mail hanna@berghauserpont.nl.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over privacy, cybersecurity en data. Abonneer op onze gratis nieuwsbrief.

Abonneer