Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

AP start onderzoek naar zwarte lijst Belastingdienst

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gaat onderzoek doen naar het gebruik van een zwarte lijst bij de Belastingdienst. Dit heeft een woordvoerder van de Nederlandse privacywaakhond begin deze week laten weten aan het dagblad Trouw en RTL Nieuws. De AP vermoedt dat er te veel risico’s kleven aan het systeem dat de Belangdienst jarenlang hanteerde om burgers die worden verdacht van fraude te registreren.

Privacyweb 4 maart 2020

Aanleiding voor het onderzoek is de commotie die eind februari ontstond toen het geheime datasysteem FSV (Fraude Signalering Voorziening) aan het licht kwam. De AP spreekt van een zorgwekkend beeld: “Overheidsorganisaties beschikken over een grote hoeveelheid persoonsgegevens. Hier moeten zij zorgvuldig mee omspringen”, aldus de woordvoerder.

De staatssecretarissen van Financiën hebben inmiddels aangegeven dat het omstreden fraudesysteem veel eerder had moeten stoppen. De Tweede Kamer wil nu alles boven tafel wil krijgen wat betreft de gevolgen voor burgers die slachtoffer waren van het systeem.

Als blijkt dat de Belastingdienst de privacywetgeving heeft geschonden, kan de AP de overheidsinstantie een dwangsom of boete opleggen.

Dit nieuwsbericht is ook te vinden in het dossier AVG

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.