Amsterdam publiceert datastrategie

20-01-2021

In de Datastrategie Amsterdam staan richtlijnen voor het opslaan en gebruik van data door de gemeente zelf en voor bedrijven. En het stuk bevat 18 acties voor 2021. Een voorbeeld dat wellicht bruikbaar is voor andere gemeenten die een datastrategie (willen) opstellen.

Zoeken naar balans

In de Agenda Digitale Stad 2020 beschreef Amsterdam al wat digitalisering haar inwoners brengt en hoe de gemeente de digitale rechten van haar burgers beschermt. De Datastrategie vertaalt de agenda door naar data. Verantwoordelijk wethouder Touria Meliani (Digitale Stad & ICT): “Deze datastrategie is het kader om een balans te vinden tussen belangen van (individuele) burgers, bedrijven en overheden.”

Datadoelstellingen

De ambitie van de stad is meer zelfbeschikking over data. Twee doelstellingen staan in de strategie centraal.

  1. Amsterdammers krijgen meer zeggenschap over hun data: digitale rechten zijn het uitgangspunt om Amsterdammers zeggenschap over hun data te geven.
  2. Data over de stad zijn voor de stad: dit soort data moeten toegankelijk zijn voor de gemeente, haar bewoners en haar bestuurders. Bedrijven die over deze data beschikken moeten de toegang hiertoe vergroten.

De Amsterdamse Datastrategie 2021-2022 lezen.


bron: Digitale Overheid

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over privacy, cybersecurity en data. Abonneer op onze gratis nieuwsbrief.

Abonneer