Hoe zorgt de overheid ervoor dat de app veilig is?

Antwoord

De corona-app moet voldoen aan strenge eisen, bijvoorbeeld op het gebied van privacy en toegankelijkheid. Daarnaast werkt de overheid veel samen met experts en wordt de corona-app grondig getest. Zodat u de app veilig kunt gebruiken.

Strenge eisen corona-app

De app moet voldoen aan strenge eisen op het gebied van:

 • Privacy
  De app werkt volledig anoniem en gebruikt geen gegevens over u of uw locatie. De overheid weet dus niet wie de app gebruikt en bij wie u in de buurt bent.
 • Informatieveiligheid
  De overheid test dat de app niet gehackt kan worden en er geen data kunnen lekken. Omdat de app alleen anonieme gegevens gebruikt, is de app extra veilig.
 • Grondrechten
  Uw grondrechten blijven beschermd. Zo kan bijvoorbeeld niemand u dwingen de app te gebruiken. De overheid niet en ook uw werkgever niet.
 • Toegankelijkheid
  Zo veel mogelijk mensen moeten de app kunnen gebruiken, bijvoorbeeld ook mensen met een visuele beperking.

De app wordt alleen beschikbaar gesteld als aan deze eisen kan worden voldaan.

Samenwerking met experts

Het ontwerpen, bouwen en testen van de app doet de overheid niet alleen. Om zeker te weten dat de app aan alle strenge eisen voldoet, werken externe deskundigen mee aan het project. Deze deskundigen hebben veel kennis van en ervaring in het maken, testen en beheren van veilige en toegankelijke apps en andere digitale toepassingen.

Iedereen kan meekijken en meedenken

De corona-app is ‘open-source’. Dit betekent dat iedereen tijdens het ontwerpen en bouwen van de app kan meekijken en meedenken. Ook u.

Testen van de corona-app

Voordat de corona-appvoor iedereen beschikbaar is, voert de overheid meerdere tests uit.

Datum: 25 juni 2020
Bron: Rijksoverheid