Whitepaper: Sensoren en de rol van gemeenten

19-03-2019

VNG Realisatie heeft in samenwerking met Ministerie van Binnenlandse Zaken en Pels Rijcken het whitepaper ‘Sensoren de rol van gemeenten’ gepubliceerd. Het whitepaper beschrijft de huidige praktijk en ingezette instrumenten door gemeenten. Het komt ook met enkele duidelijke aanbevelingen, zoals de ontwikkeling van een gemeentebrede set van principes voor de digitale stad, en het maken van praktische instrumenten.

De openbare ruimte digitaliseert steeds verder. Sensoren zijn daarvan een goed voorbeeld: gemeenten zetten ze onder meer in om luchtkwaliteit te meten, en om passanten te tellen voor binnenstadmonitoring. Maar ook particulieren en ondernemers, al dan niet in samenwerking met overheden, verzamelen steeds vaker sensordata over ons en onze leefomgeving. Dat kan botsen met publieke waarden: denk aan het recht op privacy, autonomie, de veiligheid van de datasystemen en het machtsevenwicht tussen publieke en private partijen. Overheden vragen zich af hoe zij de digitalisering van de openbare ruimte in goede banen kunnen leiden, wat die ‘goede banen’ zijn, waar ze wel of juist geen rol hebben en welke instrumenten ze kunnen inzetten.

bron: VNG Realisatie

→ Download

Van onze partners

Privacy in perspectief

→ Lees meer

Incompanymogelijkheden

Privacyweb biedt ook de mogelijkheid om de verschillende onderwerpen als incompanyworkshop/cursus te organiseren, in samenwerking met de deskundige docenten van de Berghauser Pont Academy.
Hierbij staat de kennisbehoefte van uw medewerkers centraal. U krijgt een uniek programma toegespitst op uw wensen.
Lees meer

Wilt u snel antwoord op uw vraag?
Judith Nuijens (uitgever) informeert u graag over de mogelijkheden. Zij is te bereiken via tel. 020 - 8200 908 en e-mail judith@berghauserpont.nl.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over privacy, cybersecurity en data. Abonneer op onze gratis nieuwsbrief.

Abonneer