Rapport Amnesty over predictive policing: Wij Ruiken Onraad

29-09-2020

Amnesty International heeft een rapport uitgebracht over predictive policing (voorspellend politiewerk) en de risico’s hiervan voor mensenrechten. Er wordt onder andere ingegaan op de vraag of deze manier van werken geen schending is van het recht op privacy en gegevensbescherming.

De politie experimenteert in Nederland met het voorkomen van en anticiperen op criminaliteit met behulp van data en algoritmes. Dit wordt ook wel predictive policing, of voorspellend politiewerk genoemd. De projecten waarin predictive policing al wordt gebruikt worden ‘proeftuinen’ genoemd door de politie. Met behulp van wiskundige modellen wordt het risico ingeschat dat door een bepaalde persoon of op een bepaalde locatie een strafbaar feit wordt gepleegd. Deze personen of locaties worden aangemerkt als hoog risico. Hier richt de politie vervolgens haar inzet op.

Dit rapport gaat in op de mensenrechtenrisico’s die zijn verbonden aan voorspellend politiewerk. Daarbij worden de implicaties voor privacy en databeveiliging besproken. Volgens Amnesty International zou de politie een einde moeten maken aan het gebruik van algoritmische systemen die leiden tot massasurveillance en etnisch profileren.

Op basis van dit onderzoek maakt Amnesty aanbevelingen aan de Nederlandse politieautoriteiten, wetgever en de Autoriteit Persoonsgegevens om deze projecten te onderzoeken en daarbij de wet te handhaven.

Lees hier de Nederlandse samenvatting van het rapport 'We Sense Trouble: Automated Discrimination and Mass Surveillance in Predictive Policing in the Netherlands'.


→ Download

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over privacy, cybersecurity en data. Abonneer op onze gratis nieuwsbrief.

Abonneer