Praktijkhandboek Wet politiegegevens voor boa’s

02-04-2021

Suzanne Franken

Dit praktijkhandboek helpt de buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) om correct om te gaan met gegevens die hij verwerkt in het kader van zijn opsporingstaak. Boa’s combineren opsporing vaak met toezichtstaken. Tot mei 2018 verwerkten zij alle persoonsgegevens onder het regime van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Tegenwoordig geldt voor toezicht de Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG) en voor opsporing de Wet politiegegevens (Wpg). Als een boa een persoonsgegeven voor toezicht verwerkt en daarna gebruikt voor opsporing, verandert dat gegeven van een persoonsgegeven in een politiegegeven. Daardoor is het van belang dat een boa bekend is met de Wpg.

Dit handboek is bedoeld als eerste kennismaking met die wet. Het is zowel bestemd voor de boa als voor administratief personeel, beleidsmedewerkers, leidinggevenden, adviseurs en auditors.

Boa’s en hun werkgevers moeten zich in de Wpg verdiepen om hun gegevensverwerking rechtmatig uit te kunnen voeren. Er zijn veel verschillende soorten boa’s werkzaam bij zowel publieke als private organisaties. Als het gaat om de AVG, dan kun je daar voldoende publicaties en websites over vinden. Over de Wpg echter niet. Daarom is dit praktijkhandboek geschreven.

Het praktijkhandboek ‘Wet politiegegevens voor boa’s: Goed omgaan met persoonsgegevens’ kunt u hier downloaden.

Meer weten over Wpg voor boa's? Volg dan de cursus ‘Privacywetgeving in de opsporing: de Wpg voor BOA's’


Bron: Suzanne Franken

Van onze partners

Privacywetgeving in de opsporing: de Wpg voor BOA's

→ Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over privacy, cybersecurity en data. Abonneer op onze gratis nieuwsbrief.

Abonneer