NL Digitaal: Data Agenda Overheid

19-03-2019

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koningkrijksrelaties heeft de data-agenda NL DIGITAAL gepubliceerd. De agenda beschrijf hoe data (nog) beter ten goede kunnen komen aan beleidsvorming en het oplossen van maatschappelijke vraagstukken door de overheid. Daarnaast besteden we nadrukkelijk aandacht aan de bescherming van publieke waarden en fundamentele rechten.

Iedereen in Nederland gebruikt én produceert data, vaak zonder erbij stil te staan. We zoeken een nieuw huis, plaatsen een bericht op sociale media, nemen de bus en betreden een kantoorgebouw met een toegangspas. Met z’n allen laten we een spoor van digitale gegevens achter. Omdat het verzamelen, opslaan, delen en verwerken van data steeds goedkoper wordt, neemt de hoeveelheid data in een duizelingwekkend tempo toe. De steeds grotere impact van data op onze samenleving noemen we ook wel datafcering. Deze datafcering verandert onze wereld in een rap tempo.

Maatschappelijke kansen en publieke waarden
Dataficering hangt sterk samen met de opkomst van nieuwe technologieën, zoals kunstmatige intelligentie en het verbinden van apparaten met het internet (‘internet der dingen’). Slimme toepassingen van data en technologie kunnen de kwaliteit van het leven van burgers verbeteren. Ze zorgen voor meer gemak, bijvoorbeeld via een automatisch voor-ingevulde belastingaangife. Data zijn daarnaast ook nodig om problemen van deze tijd op te lossen. Van de verbetering van de gezondheidszorg en het onderwijs tot het optimaliseren van ‘kritische infrastructuren’ als transport en energie.

bron: Digitale Overheid

→ Download

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over privacy, cybersecurity en data. Abonneer op onze gratis nieuwsbrief.

Abonneer