Handreiking registreren datalekken

18-03-2019

Sinds 25 mei 2018 is nieuwe privacywetgeving van toepassing, de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). De AVG legt de verantwoordelijkheid bij organisaties om aan te tonen dat ze aan de privacyregels voldoen. Eén van de verplichte maatregelen om aan de verantwoordingsplicht te voldoen is de verplichting tot het bijhouden van alle inbreuken in verband met persoonsgegevens, ofwel het bijhouden van een datalekregister. Dit staat in artikel 33, 5e lid AVG.

Het doel van deze documentatieverplichting is te stimuleren dat organisaties intern leren van eerdere inbreuken en maatregelen nemen om de kans op nieuwe inbreuken te verminderen. De documentatie biedt daarnaast handvatten om binnen de organisatie het gesprek aan te gaan in het kader van AVGbewustzijn. Ook kan de AP als toezichthoudende autoriteit met de documentatie controleren of organisaties de meldplicht datalekken naleven.

bron: Autoriteit Persoonsgegevens

→ Download

Van onze partners

Incompanymogelijkheden

Privacyweb biedt ook de mogelijkheid om de verschillende onderwerpen als incompanyworkshop/cursus te organiseren, in samenwerking met de deskundige docenten van de Berghauser Pont Academy.
Hierbij staat de kennisbehoefte van uw medewerkers centraal. U krijgt een uniek programma toegespitst op uw wensen.
Lees meer

Wilt u snel antwoord op uw vraag?
Judith Nuijens (uitgever) informeert u graag over de mogelijkheden. Zij is te bereiken via tel. 020 - 8200 908 en e-mail judith@berghauserpont.nl.

Datalekken voor bedrijfsjuristen

→ Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over privacy, cybersecurity en data. Abonneer op onze gratis nieuwsbrief.

Abonneer