Menu

Filter op
content
Data&Privacyweb

0

Cybersecurity Woordenboek

De Nederlandse taal krijgt er in rap tempo nieuwe woorden bij. De Dikke van Dale alleen volstaat niet meer, want onze huidige maatschappij kent een hoge mate van ontwikkeling in het digitale domein. Een domein dat continu in beweging is om aan de behoefte van de samenleving te kunnen voldoen. De bijbehorende terminologie is niet voor iedereen makkelijk te begrijpen. Woorden als access control en zero-day worden op technisch vlak veel gebruikt, maar de precieze betekenis is buiten het vakgebied vaak onbekend. Er was dringend behoefte aan een cybersecurity Woordenboek – een soort Dikke Digitale dus

1 oktober 2019

Publicatie

Vandaar dit initiatief van de Cybersecurity Alliantie en Cyberveilig Nederland. Een woordenboek dat de technische professional verbindt met andere professionals, die steeds meer met cybersecurity te maken krijgen. Als coördinerend minister voor cybersecurity presenteer ik met trots dit initiatief. Waarom dit woordenboek zo belangrijk is? We kunnen pas tot een digitaal veilig Nederland komen als alle betrokkenen weten waar ze het over hebben. Zo werken we samen aan een digitaal weerbaar Nederland.

In 2018 is de Nederlandse Cybersecurity Agenda (NCSA) gepubliceerd. Dit was het startschot voor een integrale aanpak van cybersecurity. Een samenwerking van partijen uit de publieke en private sector, de wetenschap en de samenleving. De Cybersecurity Alliantie is een van de initiatieven die is voortgekomen uit de NCSA. Dit platform voert concrete, kortlopende projecten uit die bijdragen aan een digitaal weerbaar Nederland. Een van die resultaten ligt voor u, in de vorm van een praktisch hulpmiddel om de digitale wereld inhoudelijk beter te begrijpen.

Onder leiding van Cyberveilig Nederland hebben ruim 60 organisaties, overheidspartijen en private partijen meegewerkt aan de samenstelling van het woordenboek. Er is een verklarende woordenlijst opgesteld met bijna 600 cybersecuritytermen om bijvoorbeeld rapporten, adviezen of offertes beter te begrijpen. Geen geheimtaal meer, maar begrippen met een heldere toelichting. Deze kennis geeft mensen het vertrouwen dat ze elkaar begrijpen. En vertrouwen in het digitale domein is essentieel in onze maatschappij.

Ferd Grapperhaus Minister van Justitie en Veiligheid.

Zie: Cybersecurity Woordenboek

Deze publicatie is ook te vinden in het dossier Informatiebeveiliging

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.