Beveiligen van tabellen met behulp van celonderdrukking

07-02-2019

Het CBS stelt in een paper een nieuwe aanpak voor celonderdrukking ter beveiliging van tabeldata tegen onthulling van gevoelige informatie voor.

Statistiekbureaus dienen de privacy van individuele personen of bedrijven tegen onthulling van mogelijkerwijs gevoelige informatie te beschermen. Daarom beveiligen deze bureaus tabeldata tegen onthulling van gevoelige informatie voordat deze data worden gepubliceerd. Voor tabeldata maakt men meestal gebruik van een gevoeligheidsmaat om te bepalen of individuele celwaarden veilig voor publicatie zijn. Een vaak gebruikte methode om een tabel met onveilige cellen te beveiligen is celonderdrukking. In de literatuur is beargumenteerd dat het gebruikelijke criterium om te bepalen of een tabel na celonderdrukking veilig is voor enige verbetering vatbaar is. In de literatuur is tevens een zogeheten mixed-integer programming problem formulering voorgesteld om het verbeterde criterium toe te kunnen passen. Nadeel van deze formulering is dat deze erg lastig op te lossen is, zelfs voor niet al te grote tabellen. In dit paper stellen we voor om een aantal kleinere en eenvoudigere zogeheten lineaire programmeringsproblemen op te lossen.

Dit artikel is ook te vinden in het dossier informatiebeveiliging

Bron: CBS

→ Download

Van onze partners

Cursus: werken aan een privacybewuste organisatie

Na deze afwisselende en interactieve cursus kunnen deelnemers een privacybewustzijnsproces in hun eigen organisatie initiëren.

→ Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over privacy, cybersecurity en data. Abonneer op onze gratis nieuwsbrief.

Abonneer