Ambtenaar weet vaak weinig over digitale inclusie

31-07-2020

Ambtenaren zijn niet altijd goed op de hoogte van wat digitale inclusie inhoudt. Bovendien is een meerderheid niet of niet goed op de hoogte van de wettelijke verplichtingen op dit terrein. Dat blijkt uit de raadpleging die Ambtenarenpanel uitvoerde onder 530 overheidsmedewerkers.

Op de agenda

Overheidsorganisaties hebben het onderwerp hoog op hun agenda staan. Volgens 63 procent van de medewerkers is de werkgever met het onderwerp bezig. Volgens 90 procent van de bevraagde overheidsmedewerkers doet zijn werkgever moeite om de eigen websites toegankelijker te maken. Nog eens 73 procent geeft aan dat formulieren begrijpelijker worden gemaakt. Om ervoor te zorgen dat alle inwoners toegang tot hun informatie hebben – ook diegenen die niet digitaal vaardig zijn – heeft 36 procent van de organisaties een loket.

Mensenrecht

De kennis van ambtenaren is nog wel een aandachtspunt. Slechts 24 procent zegt er volledig mee bekend te zijn, terwijl maar liefst 58 procent slechts een beetje weet wat het inhoudt. 18 procent heeft geen idee. Ambtenaren hebben veelal ook geen goed beeld van het percentage inwoners dat digitaal niet zelfredzaam is. 23 procent van hen kiest het juiste antwoord: tussen de 10 tot 20 procent (het exacte percentage is 15). Toch is men wel overtuigd van het belang ervan. In totaal zegt 89 procent van de overheidsmedewerkers digitale inclusie (zeer) belangrijk te vinden. Op de vraag waarom ze digitale inclusie belangrijk vinden, zeggen overheidsmedewerkers er waarde aan te hechten dat iedereen mee kan komen en dat de overheid moeite doet om dat te faciliteren. Ook vinden ze dat kwetsbare groepen moeten worden beschermd en gesteund en dat inclusie een fundamenteel mensenrecht is.

Bekijk hier de special over Digitale Inclusie.

Bron: Digitale Overheid

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over privacy, cybersecurity en data. Abonneer op onze gratis nieuwsbrief.

Abonneer