Zweedse politie krijgt 250.000 euro boete voor Clearview AI

17-02-2021

De Zweedse privacytoezichthouder heeft de Zweedse politie een sanctie van 250.000 euro opgelegd voor het onrechtmatig gebruik van het gezichtsherkenningssysteem Clearview AI. Het systeem bevat drie miljard afbeeldingen die onder meer afkomstig zijn van Facebook, LinkedIn en andere websites en socialmediaplatformen. Het maakt een hash van deze foto’s wat snel zoeken mogelijk maakt.

Databeschermingsautoriteit IMY

Het Amerikaanse bedrijf Clearview zou meer dan 2.400 politie- en opsporingsdiensten als klant hebben. Zij hebben de mogelijkheid om foto’s van verdachten te vergelijken met de afbeeldingen van Clearview. Uit onderzoek van de Zweedse databeschermingsautoriteit IMY blijkt dat Zweedse agenten het systeem meerdere keren zonder toestemming hebben gebruikt. Volgens IMY heeft de Zweedse politie zijn verplichtingen als dataverwerker met betrekking tot het gebruik van Clearview AI niet vervuld.

Biometrische gegevens

“De politie heeft onvoldoende organisatorische maatregelen ingevoerd om ervoor te zorgen dat het verwerken van persoonlijke data in dit geval volgens de wet plaatsvond”, aldus de toezichthouder. De IMY voegt eraan toe dat de Zweedse politie onrechtmatig biometrische gegevens voor gezichtsherkenning heeft verwerkt. Ook heeft de politie verzuimd om een data protection impact assessment (DPIA) uit te voeren. Hiermee worden vooraf de privacyrisico’s geïnventariseerd die komen kijken bij het verwerken van data.


bron: Informatiebeveiliging Nederland

Van onze partners

Handboek DPIA's

→ Lees meer

Privacy in perspectief

→ Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over privacy, cybersecurity en data. Abonneer op onze gratis nieuwsbrief.

Abonneer