Zorgverzekeraars mogen ouders informeren over gratis tandartsbezoek van kinderen

09-09-2019

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) stelt dat er geen privacywetten worden geschonden wanneer zorgverzekeraars ouders informeren dat hun kind gratis naar de tandarts kan. Deze mededeling van de Nederlandse privacytoezichthouder komt niet uit de lucht vallen, afgelopen week heeft de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) een brief aan minister Bruins van het ministerie van Medische Zorg en Sport gestuurd. De belangenbehartiger verzocht de minister hierin om zorgverzekeraars te verplichten ouders per brief te informeren dat kinderen tot hun achttiende gratis naar de tandarts kunnen.

Een woordvoerder van Zorgverzekeraars Nederland stelt dat het onmogelijk is om grote groepen verzekerden op de hoogte te stellen in verband met de privacywetgeving en ook Minister Bruins is kritisch wat betreft de voorgestelde maatregel: “Ik vind het een gekke manier van werken, als je zorgverzekeraar je gaat aanschrijven dat je nog een bepaald soort zorg moet gaan opzoeken.”

De AP meldt nu echter dat een dergelijke brief niet in strijd is met het Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). In principe mag volgens de privacywet alles worden gedaan wat nodig is om een contract zoals dat tussen een verzekeraar en de verzekerde, netjes ten uitvoer te brengen. ‘’De privacyregels worden te streng geïnterpreteerd in dit geval’’, stelt een woordvoerder van de AP. ,,Bij het contract hoort ook dat er een goed en open contact is tussen de contractpartners. Zeker als er misverstanden worden vermoed. In dit geval lijkt het erop dat veel ouders denken dat een tandartsbezoek van een kind geld kost, wat niet zo is.’’


Dit nieuwsbericht is ook te vinden in de dossiers AVG en Privacy in de zorg

bron: Redactie Privacyweb

Van onze partners

Magazine: Privacy en de gemeente

→ Lees meer

Checklist Privacy AVG

→ Lees meer

Privacy in het sociaal domein

→ Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over privacy, cybersecurity en data. Abonneer op onze gratis nieuwsbrief.

Abonneer