WhatsApp maakt dienst onbruikbaar bij niet accepteren nieuwe voorwaarden

22-02-2021

WhatsApp voert de druk stevig op. Gebruikers die niet vóór 15 mei de nieuwe privacyvoorwaarden accepteren, kunnen na die datum niet langer berichten lezen of verzenden via de app. In Europa verandert er overigens niets met de komst van de nieuwe voorwaarden. Dat schrijft WhatsApp op een vraag-en-antwoordpagina op haar website.

Facebook lijft WhatsApp in, critici vrezen het ergste

WhatsApp is de meest populaire chatapplicatie ter wereld. WhatsApp begon in 2009 als een zelfstandig bedrijf, maar werd in 2014 ingelijfd door Facebook voor een bedrag van 19,3 miljard dollar. Nooit eerder legde een technologiebedrijf zoveel geld op tafel voor een overname.

Al snel na de overname hoorden we de eerste kritische geluiden over de overname: men was bang dat Facebook zou meelezen om data te verzamelen en advertenties aan te bieden. Jan Koum, de toenmalige directeur van WhatsApp, beloofde zijn gebruikers plechtig dat die dag nooit zou komen. Inmiddels zijn we zeven jaar verder en lijkt het er toch van te komen.

WhatsApp stelt ingangsdatum nieuwe privacyvoorwaarden uit

In januari maakte WhatsApp bekend dat ze nieuwe privacyvoorwaarden had geformuleerd. Kort samengevat stond daarin dat WhatsApp data ging delen met Facebook. Denk bijvoorbeeld aan hoe transactiegegevens worden opgeslagen en gebruikt voor de betaaldienst Facebook Pay (niet beschikbaar in Nederland). Wie niet vóór 8 februari akkoord zou gaan met de nieuwe voorwaarden, werd min of meer van het platform geknikkerd.

WhatsApp kreeg behoorlijk wat kritiek voor de kiezen. Gebruikers vonden dat WhatsApp hen geen keuze liet om akkoord te gaan met de nieuwe privacyvoowaarden en data te delen met het moederbedrijf. Voor Europese gebruikers verandert er overigens niet als zij instemmen met de nieuwe voorwaarden: de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) verbiedt datadeling tussen bedrijven die overzees werken. Desalniettemin moesten zij wel akkoord gaan met de vernieuwde privacyvoorwaarden.

Om ‘verwarring en misinformatie’ tegen te gaan, besloot WhatsApp om de ingangsdatum van de nieuwe privacyvoorwaarden uit te stellen tot half mei. De chatdienst had dan langer de tijd om tekst en uitleg te geven en eventuele zorgen bij gebruikers weg te nemen.

WhatsApp krijgt toegang ‘tot een beperkte hoeveelheid gegevens’

Afgelopen week schreef WhatsApp een weblog over de laatste stand van zaken. De verplichting om de nieuwe privacyvoorwaarden te accepteren is niet veranderd. Het bedrijf zegt begrip te hebben voor mensen die rondkijken en overstappen op alternatieven als Telegram of Signal. Uiteindelijk meent WhatsApp dat gebruikers de voorkeur zullen geven aan haar eigen dienst.

“We hebben gezien dat sommige van onze concurrenten beweren dat ze de berichten van mensen niet kunnen zien. Maar als een app geen end-to-end versleuteling biedt, betekent dat standaard dat ze je berichten kunnen lezen. Andere apps zeggen dat ze beter zijn omdat ze minder inzage in informatie hebben dan WhatsApp. We zijn ervan overtuigd dat mensen op zoek zijn naar apps die betrouwbaar en veilig zijn, zelfs als dit betekent dat WhatsApp toegang tot een beperkte hoeveelheid gegevens heeft. We streven ernaar om weloverwogen beslissingen te nemen en we blijven nieuwe manieren ontwikkelen om met minder informatie te voldoen aan deze verantwoordelijkheden, en niet met meer.”

WhatsApp dreigt accounts te verwijderen

WhatsApp zegt dat het nodig is om data te delen met Facebook om een betere gebruikservaring te bieden. Toch slikt niet iedereen deze uitleg als zoete koek. Om sceptici en twijfelaars aan te sporen toch akkoord te gaan met de nieuwe privacyvoorwaarden, zet de chatdienst een paardenmiddel in. Gebruikers die niet vóór 15 mei alsnog akkoord gaan met de nieuwe voorwaarden, kunnen de dienst niet langer volledig gebruiken.

Dat houdt niet in dat je account onmiddellijk wordt verwijderd. Men kan ‘voor een korte periode’ oproepen en meldingen ontvangen. Berichten lezen of verzenden via de app is na 15 mei niet langer mogelijk. Op papier ben je dan een inactieve gebruiker. In de servicevoorwaarden van WhatsApp staat dat als een 120 dagen inactief is, het account verwijderd wordt. Om dit te voorkomen moeten gebruikers vóór 15 mei de nieuwe privacyvoorwaarden accepteren.

Wie niet kan leven met de nieuwe voorwaarden of de boel niet vertrouwt, kan zijn chatgeschiedenis exporteren. Je chatgeschiedenis kun je vervolgens overhevelen naar applicaties als Telegram.


bron: VPN Gids

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over privacy, cybersecurity en data. Abonneer op onze gratis nieuwsbrief.

Abonneer