Menu

Filter op
content
Data&Privacyweb

0

Trump blokkeert kort voor vertrek reeks Chinese betaalapps

Kort voor hij officieel vertrekt als president gooit Donald Trump nog even een knuppel in het toch al onrustige hoenderhok. Middels een decreet blokkeert hij de dienstverlening van een achttal Chinese betaalapps in de Verenigde Staten, waaronder grote namen als Alipay en WeChat. Volgens Trump vormen deze een gevaar voor de nationale veiligheid.

banken.nl 12 januari 2021

In de afgelopen tien jaar hebben verschillende Chinese betaalapps een solide klantbasis aangelegd. Dat is vaak een logisch gevolg van de omvang van de thuismarkt. Een marktaandeel van enkele tientallen procenten staat automatisch gelijk aan enkele honderden miljoenen gebruikers. Desalniettemin kijken de Chinese fintech-reuzen met een verlekkerd oog naar andere grote markten, zoals de Verenigde Staten. Daartoe hebben ze de afgelopen jaren al stevig geïnvesteerd. President Trump roept hen nu een halt toe.

Het is op het oog een opmerkelijk besluit van Trump, vooral omdat het zo kort voor zijn vertrek komt. Tegelijkertijd is het een vervelende erfenis die hij zijn opvolger Joe Biden meegeeft, want het decreet vormt automatisch een klap voor de toch al gespannen betrekkingen tussen de VS en China.

“Door zich toegang te verschaffen tot persoonlijke elektrische apparaten zoals smartphones, tablets en computers kunnen Chinese software-applicaties een inkijk krijgen in enorme bronnen van informatie, waaronder gevoelige persoonlijke identificatie-data en andere private informatie”, zo luidt een deel van het decreet. Omdat onder deze personen ook Amerikaans overheidspersoneel kunnen zitten beschouwt hij deze apps als een risico voor de nationale veiligheid.

Invloed Peking?

De afgelopen dagen hebben de toch al bedenkelijke reputatie van de huidige president geen goed gedaan. Maar in dit geval is zijn vrees mogelijk niet ongegrond. Dat heeft weer te maken met de Chinese regering die stukje bij beetje meer invloed aan het verwerven is bij grote tech-ondernemingen als Alibaba, Ant Group en Tencent. Zo zou Peking ook willen dat deze bedrijven bepaalde data vrijgeven, data waarmee spionage- of contraspionagediensten in theorie nuttige dingen kunnen doen. Om soortgelijke redenen was er eerder dit jaar ook al het nodige te doen om de uit China afkomstige app TikTok.

Onder de verbannen apps zitten grote namen als Alipay van Ant Group, WeChat van Tencent en voor veel westerlingen minder bekende namen als CamScanner, QQ Wallet, Shareit, Tencent QQ, VMate and WPS Office. Het decreet gaat in binnen 45 dagen. Die termijn houdt in dat Joe Biden – zo hij dat nodig acht – het decreet alsnog kan annuleren alvorens het effectief in werking is getreden.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.