Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Toezicht op algoritmes

De VVD pleit voor toezicht op het gebruik van algoritmes door de overheid. We mogen mensen ‘niet in een digitale jungle overlaten aan de sturing van algoritmes’, aldus Middendorp in een initiatiefnota aan de Tweede Kamer. Algoritmes bieden de samenleving voordelen, zoals betere medische behandelingen. Maar ze kunnen ook discrimineren, de privacy aantasten, of selectief nieuws aanbieden.

Digitale Overheid 12 juni 2019

Inzicht in algoritmes

‘Overheden en bedrijven moeten communiceren over hun algoritmes’ aldus Middendorp. ‘Ze moeten zelf onderzoeken of hun computerprogramma’s schade kunnen aanrichten in de samenleving. En ze moeten laten zien dat de programma’s functioneren zoals ze zijn bedoeld.’

Algoritmes toetsen

Verder wil de partij algoritmes te laten toetsen door accountants. Zij kunnen de algoritmes toetsen, zoals ze dat ook doen bij de financiële verslaggeving van bedrijven en overheden

Toezichthouder

Daarnaast stelt de VVD een nieuwe toezichthouder voor. Die moet controleren of alle partijen zich houden aan de afspraken.

Noodzaak tot toezicht

Accountant KPMG heeft een enquête onder 1100 Nederlanders gepubliceerd en hun opvatting over algoritmes. Belangrijke conclusie: 93% is vóór toezicht. De meesten vinden dat een taak voor overheid en onafhankelijke deskundigen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.