Tientallen gemeenten maken gebruik van wifitracking

03-06-2019

Behalve commerciële partijen volgen minstens zestig Nederlandse gemeenten burgers via wifitracking. Dat gebeurt met behulp van het signaal dat hun mobiele telefoon voortdurend uitzendt. De Volkskrant heeft afgelopen vrijdag over deze omstreden methode gepubliceerd.

Privacy

Het dagblad baseert zich op informatie van de twee grootste wifitrackingbedrijven van Nederland: CityTraffick en Locatus. Zij zouden vijftig tot zestig gemeenten als klant hebben. De technologie wordt ingezet om bezoekersstromen in kaart te brengen en om vast te stellen op welke punten het druk is. Wifitracking is echter in strijd met de Europese privacywet, de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), stelt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Verschillende bedrijven zijn daarom eind 2018 gestopt met het aanbieden van deze dienst aan verschillende steden zoals Den Haag en Groningen.

Register

Hoeveel gemeenten momenteel wifitracking inzetten, is niet exact bekend. Amsterdam, Rotterdam, Hengelo, Leiden en Alkmaar maken er in elk geval gebruik van. Branchevereniging Marketing-insights, Onderzoek & Analytics (MOA) zegt op dit moment bezig te zijn met het samenstellen van een register voor mensen die niet via wifitracking gevolgd willen worden. Zij wilde dit register voor de zomer afhebben. In april was er echter nog geen verzoek ingediend om dit daadwerkelijk op te zetten. MOA-baas Wim van Slooten heeft aangegeven dat het register technisch klaar is, maar dat hij nog wacht op toestemming van de AP. Beide partijen zitten daarvoor deze week rond de tafel.


Dit artikel is ook te vinden in het dossier AVG

bron: Informatiebeveiliging Nederland

Van onze partners

Privacy voor finance professionals

→ Lees meer

Masterclass Privacy: the next step

→ Lees meer

Incompanymogelijkheden

Privacyweb biedt ook de mogelijkheid om de verschillende onderwerpen als incompanyworkshop/cursus te organiseren, in samenwerking met de deskundige docenten van de Berghauser Pont Academy.
Hierbij staat de kennisbehoefte van uw medewerkers centraal. U krijgt een uniek programma toegespitst op uw wensen.
Lees meer

Wilt u snel antwoord op uw vraag?
Hanna Rab (junior uitgever) informeert u graag over de mogelijkheden. Zij is te bereiken via tel. 020 - 8200 908 en e-mail hanna@berghauserpont.nl.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over privacy, cybersecurity en data. Abonneer op onze gratis nieuwsbrief.

Abonneer