Telefoonnummers en e-mailadressen LinkedIn-gebruikers te koop via Lusha

11-08-2020

Via browserextensie Lusha zijn privénummers en e-mailadressen van LinkedIn-gebruikers te achterhalen, zo meldt Trouw. Gebruikers van de extensie kunnen tegen betaling gegevens van personen opzoeken in een online database.

Via de tool zijn de gegevens van onder andere politici, influencers, misdaadverslaggevers en medewerkers van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) te vinden.

Openbare bronnen

Volgens Lusha zijn alle gegevens die via de extensie beschikbaar zijn afkomstig uit openbare bronnen. De informatie die de doorzoekbare database bevat, zou dus door de betreffende personen zelf publiek zijn gemaakt en door Lusha slechts (op verzoek) worden verspreid. Bovendien worden de gegevens door Lusha verwijderd als de betreffende personen daarom vragen.

Wettelijke grondslag

Toch bestaan er twijfels over de mate waarin de werkwijze van Lusha legaal is. Gerrit-Jan Zwenne, hoogleraar en advocaat privacyrecht, stelt tegenover Trouw dat een wettelijke basis nodig is om persoonsgegevens te verwerken en aan te bieden. Dat betekent dat de personen van wie gegevens worden verwerkt daarvoor toestemming moeten geven, ofwel dat sprake moet zijn van een gerechtvaardigd belang op basis waarvan de gegevens verwerkt mogen worden.

Vooralsnog is de AP nog geen onderzoek begonnen naar Lusha.

bron: Redactie Privacyweb

Van onze partners

Persoonsgegevens in faillissement

→ Lees meer

Magazine: Privacy en de gemeente

→ Lees meer

Privacy op de werkvloer

→ Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over privacy, cybersecurity en data. Abonneer op onze gratis nieuwsbrief.

Abonneer