Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Stichting Privacy First roept Kamerleden op om vetorecht uit te oefenen

Op 19 november is door het kabinet de ‘Regeling aanvullende mondkapjesverplichtingen covid-19’ bij de Kamer ingediend. Deze regeling verplicht het dragen van een mondkapje op openbare plekken vanaf 1 december. Deze plicht is volgens Stichting Privacy First een schending van het recht op privacy. Daarom roept de non-profitorganisatie de Tweede Kamer vandaag in een brief op om de inwerkingtreding van een brede mondkapjesplicht te voorkomen. Op grond van de coronanoodwet heeft de Kamer een soort vetorecht tot zeven dagen na indiening. Indien zij besluiten niet in te stemmen met de regeling komt deze van rechtswege te vervallen.

Redactie Privacyweb 24 november 2020

Privacy First stelt in haar brief dat er consensus bestaat dat het verplicht dragen van een mondkapje een inbreuk vormt op de persoonlijke levenssfeer en zelfbeschikking. Daarmee zou het een inbreuk zijn op het recht op privacy zoals vastgelegd in verschillende mensenrechtenverdragen en in de Nederlandse Grondwet. In dit geval bestaat er een strijd tussen het recht op leven en gezondheid, en het recht op privacy. Daarom is een inbreuk op het recht op privacy alleen te rechtvaardigen indien de maatregel strikt noodzakelijk, proportioneel en effectief is.

Het invoeren van een mondkapjesplicht kan noodzakelijk worden bevonden in het kader van de publieke gezondheid. Aangezien het bewijs van het positieve effect van het dragen van een mondkapje echter summier is en het volgens Privacy First zelfs averechtse gevolgen voor de gezondheid zou kunnen hebben, voldoet deze maatregel volgens de stichting niet aan de bovengenoemde eisen van effectiviteit en proportionaliteit. In de brief aan de Tweede Kamer beargumenteren zij dan ook dat het stellen van een mondkapjesverplichting een ongerechtvaardigde inbreuk is op het recht op privacy, en daarmee een schending van dit mensenrecht. Of zoals het in de brief wordt beschreven: “maatschappelijk experiment met onvoorziene consequenties”. Privacy First adviseert de Kamer dan ook om de mondkapjesplicht te verwerpen en het dragen van mondkapjes op vrijwillige basis voort te zetten.

Bekijk hier de Regeling aanvullende mondkapjesverplichtingen covid-19

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.