Rijksoverheid onderzoekt privacyrisico’s dataverwerking door Google

03-09-2020

De Rijksoverheid gaat onderzoek doen naar privacyrisico’s bij het laten verwerken van gegevens door Google. De data protection impact assessment (DPIA) is dit voorjaar van start gegaan. Alle ministeries en aanverwante organisaties die van Google gebruikmaken, gaan dit onderzoek uitvoeren. AG Connect heeft dit recentelijk gemeld.

DPIA

Een DPIA inventariseert de privacyrisico’s bij het verwerken van gegevens. Aan de hand van dit assessment kunnen maatregelen worden getroffen om de risico’s te verkleinen. Er wordt onder meer gekeken naar de manier waarop Google gegevens van ministeries verwerkt. Tevens wordt gelet of er correct wordt omgegaan met persoonsgegevens van ambtenaren die Google gebruiken. Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft opdracht gegeven tot het onderzoek.

Onderwijs

Het nieuwe onderzoek is onder meer het resultaat van overleg tussen het ministerie en de onderwijswereld, waar vaak diensten van Google worden gebruikt. “Scholen zijn in een razend tempo gedigitaliseerd, maar je moet de partijen die dit mogelijk maakten op hun blauwe ogen vertrouwen. Dit soort DPIA’s zijn er om de markt te controleren”, aldus een adviseur van Kennisnet. Het bedrijf de Haagse Privacy Company gaat het onderzoek naar Google uitvoeren.


bron: Informatiebeveiliging Nederland

Van onze partners

Opleiding Privacy in het sociaal domein - 3 daags

Met deze driedaagse opleiding wordt u opgeleid tot privacy professional in het sociaal domein.

→ Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over privacy, cybersecurity en data. Abonneer op onze gratis nieuwsbrief.

Abonneer