PSD2-wetgeving inbreuk op privacy volgens Privacy First

08-01-2019

Privacy First heeft via een uitzending van Radar van AVROTROS Privacy First zorgen geuit over de nieuwe PSD2-wetgeving omtrent het delen van betaalgegevens. De belangenorganisatie vindt de wet een bedreiging voor de privacy en pleit ervoor dat burgers kunnen aangeven hun betaalgegevens niet te willen delen.

De Europese PSD2-wetgeving die vanaf dit jaar gaat gelden, houdt in dat banken de betaalgegevens van consumenten moeten delen met derde partijen, wanneer de consumenten daarvoor toestemming geven.

Privacy in het geding
Belangenorganisatie Privacy First is bang dat de privacy van burgers in het geding komt met de nieuwe wetgeving. Het is namelijk niet mogelijk om slechts een selectie van betaalgegevens te delen, waardoor de derde partijen in veel gevallen meer informatie zullen ontvangen dan nodig is. Daaronder vallen ook ‘bijzondere persoonsgegevens’, die wettelijk gezien alleen onder strikte voorwaarden verspreid mogen worden. Bovendien kunnen betaalgegevens van burgers die níet willen dat hun betaalgegevens worden gedeeld ook voorkomen in de data van burgers die daarvoor wél toestemming geven.

Informatieoverzicht en PSD2-me-niet-register
Om deze redenen pleit Privacy First voor een informatie-overzicht waarin klanten kunnen zien wat er precies gebeurt met hun gegevens als ze toestemming geven tot het delen ervan. Daarnaast wil de organisatie een zogenaamd PSD2-me-niet-register. Daarin zouden consumenten moeten worden opgenomen die niet willen dat hun gegevens via anderen worden gedeeld met derde partijen.

Dit artikel is ook te vinden in het dossier PSD2

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over privacy, cybersecurity en data. Abonneer op onze gratis nieuwsbrief.

Abonneer