Overheidsinstanties last van cybercriminaliteit rondom coronavirus

20-03-2020

Cybercriminelen sturen uit naam van overheidsinstanties berichten aan burgers over het coronavirus. Door middel van e-mails, malafide websites, nep-apps of sms’jes proberen cybercriminelen persoonsgegevens te verkrijgen.

De gemeente Opmeer waarschuwt op haar website voor frauduleuze sms-berichten van DigiD. Op die manier wordt geprobeerd om bij burgers geld af te troggelen. Ook worden e-mails verstuurd die afkomstig lijken van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De e-mails beloven een update over corona, maar zijn in werkelijkheid bedoeld om de ontvangers te besmetten met malware of persoonlijke gegevens te ontfutselen. En de GGD Hollands Midden waarschuwt voor een nepbrief over het coronavirus.

Geef cybercriminelen geen kans

Bereid uzelf en burgers goed voor om cybercriminelen een stap voor te zijn:

  • Gebruik alleen vertrouwde én beveiligde (wifi)netwerken;
  • Klik niet op links in e-mailberichten van onbekende afzenders;
  • Inloggegevens zijn strikt persoonlijk. Deel deze gegevens dus met niemand;
  • Ga ook thuis bewust om met vertrouwelijke informatie en wat u bespreekt in berichtenapps of tijdens een tele-/videoconferencing;
  • Houd rekening met het ontvangen van phishingmails of valse e-mails omtrent het coronavirus. Als u toch een malafide e-mail hebt ontvangen, meldt dit dan bij uw IT- afdeling of beveiligingsfunctionaris.


Dit nieuwsbericht is ook te vinden in het dossier Coronavirus

bron: Digitale Overheid

Van onze partners

Mindset van een hacker

→ Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over privacy, cybersecurity en data. Abonneer op onze gratis nieuwsbrief.

Abonneer