Opgepast: videobellen op eigen (privacy)risico

25-03-2020

Nu veel Nederlanders vanwege de coronacrisis vanuit huis werken, vergaderen veel bedrijven met behulp van videobellen. Apps als Zoom zien een toename in downloads van zo’n 300% per week. Zoom gaat echter niet altijd even goed om met de privacy van gebruikers, blijkt uit analyse van VPNGids.nl.

Zoom is ingericht in het voordeel van werkgevers: zij kunnen de audio én tekstbestanden van gesprekken opslaan en later teruglezen. Ook de chatberichten die onderling zijn verstuurd, worden dan bewaard. Zelfs wanneer zij zelf niet deelnamen aan het gesprek.

Daarnaast kunnen werkgevers in Zoom de aandacht van hun werknemers aan een videogesprek volgen met de zogeheten ‘Attendee Attention Tracker’. Wanneer een werknemer 30 seconden niet actief is in Zoom, dan krijgt de werkgever daar een melding van.

Verstuurt een werknemer even een mail of zoekt diegene even iets op in een browser? Dan heeft iemand volgens Zoom geen aandacht voor de online vergadering.

Doorgeven van gebruikersgegevens

Zoom geeft in zijn algemene voorwaarden aan dat zij gegevens van gebruikers niet doorverkoopt aan derden. Toch mogen bedrijven als Google de data inzien voor marketingdoeleinden.

Op die manier kan Zoom op andere platforms en websites adverteren. Naar eigen zeggen is dit technisch gezien niet het verkopen van data, maar zou het volgens sommige regionale of landelijke wetgeving wel als verkoop gezien kunnen worden.

Ook bij Houseparty opletten met privacyinstellingen

Een andere app die vanwege corona momenteel veel gebruikt wordt, is Houseparty. Particulieren gebruiken die om met vrienden en familie te videobellen. Maar ook daar komen enkele privacygevaren bij bovendrijven.

Zo staat een account standaard op openbaar. Dit betekent niet alleen dat anderen je kunnen vinden in de app, maar ook dat onbekenden zomaar in jouw videogesprekken kunnen opduiken, je videobeelden zien en kunnen meepraten. En dat gebeurt regelmatig: op Twitter circuleren meerdere berichten van gebruikers die dit meemaakten.


Op 7 mei a.s. verzorgt Ruben Tienhooven het webinar ‘Vergadersoftware: Beveiliging & Privacy’.

Dit nieuwsbericht is ook te vinden in het dossier Big Data

bron: VPN Gids

Van onze partners

Masterclass Privacy: the next step

→ Lees meer

Incompanymogelijkheden

Privacyweb biedt ook de mogelijkheid om de verschillende onderwerpen als incompanyworkshop/cursus te organiseren, in samenwerking met de deskundige docenten van de Berghauser Pont Academy.
Hierbij staat de kennisbehoefte van uw medewerkers centraal. U krijgt een uniek programma toegespitst op uw wensen.
Lees meer

Wilt u snel antwoord op uw vraag?
Hanna Rab (junior uitgever) informeert u graag over de mogelijkheden. Zij is te bereiken via tel. 020 - 8200 908 en e-mail hanna@berghauserpont.nl.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over privacy, cybersecurity en data. Abonneer op onze gratis nieuwsbrief.

Abonneer