Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Openstellen digitaal dossier voor ouders per 1 juli 2020

Vanaf 1 juli 2020 moeten alle burgers in Nederland hun medisch dossier online kunnen inzien. Voor de jeugdgezondheidszorg (JGZ) betekent dit dat gezaghebbende ouders en jeugdigen vanaf 12 jaar toegang moeten hebben tot het digitaal dossier JGZ (DD JGZ). Dit levert veel vragen op in het veld. Het NCJ heeft een denktank opgericht om de uitdagingen, die het openstellen van het DD JGZ met zich meebrengt, te bespreken.

Nederlands Centrum Jeugdgezondheid 27 augustus 2019

Wat speelt er?

Het NCJ krijgt regelmatig vragen uit het JGZ-veld over de wettelijke regeling die stelt dat iedereen per 1 juli 2020 toegang moet hebben tot zijn eigen dossier. Om deze vragen te beantwoorden is er een denktank opgericht met professionals uit het veld, zowel vanuit de uitvoering als vanuit beleidsfuncties. Binnen deze denktank zijn met name juridisch getinte vragen besproken, zoals ‘hoe weten we dat de ouder die wil inloggen gezag heeft?’ ‘Hoe gaan we om met de leeftijd vanaf 12 jaar waarbij het kind toestemming moet geven dat ouders in het dossier mogen kijken?’ ‘Hoe gaan we om met informatie van derden?’ En ‘hoe gaan we om met vermoedens van kindermishandeling versus inzicht in het dossier?’

Buiten de JGZ-sector spelen dezelfde uitdagingen bij zorgprofessionals die een behandelrelatie hebben met een kind. Denk bijvoorbeeld aan de kinderarts en de GGZ. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft daarom een expertgroep Digitaal Machtigen in de Zorg opgericht. Het NCJ sluit hierbij aan samen met vertegenwoordigers vanuit andere sectoren.

Uitbreiding juridische toolkit

De resultaten vanuit dit traject worden gepubliceerd op de website van het NCJ. Daarnaast zullen de juridische elementen worden toegevoegd aan de juridische toolkit. De juridische toolkit biedt informatie over het omgaan met privacy in de praktijk en geeft een uitvoerige beschrijving van het omgaan met verschillende privacy vraagstukken in de JGZ.

Juridische toolkit: Omgaan met privacy in de jeugdgezondheidszorg

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.