Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Ongeoorloofde inzage medische dossiers Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis

Een medewerker van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg heeft tientallen medische dossiers bekeken, zonder dat daar een reden voor was. Het Brabantse ziekenhuis heeft dit deze week bekendgemaakt. Het ETZ ontdekte zelf de ongeoorloofde dossierinzage, omdat het controleert welke medewerkers een dossier hebben ingezien.

Informatiebeveiliging Nederland 6 december 2019

Datalek

“Uit zo’n controle is duidelijk geworden dat een van de medewerkers van het ETZ dossiers met medische gegevens heeft ingezien, zonder dat daar een gegronde reden voor was,” verklaart het ziekenhuis. Alle betrokken patiënten zijn door het ETZ over het datalek op de hoogte gesteld. Tevens is de Autoriteit Persoonsgegevens geïnformeerd. Tegen de medewerker zouden “passende maatregelen” zijn genomen.

HagaZiekenhuis

“Hiermee laat het ETZ ook aan andere medewerkers zien dat het verboden is om zonder goede reden patiëntendossiers in te zien,” schrijft het ziekenhuis in een verklaring. In juli legde de Autoriteit Persoonsgegevens het HagaZiekenhuis in Den Haag een boete van 460.000 euro op, vanwege de slechte beveiliging van medische dossiers. Dat ziekenhuis kwam vorig jaar in het nieuws, omdat tientallen medewerkers onrechtmatig het dossier van realityster Samantha de Jong, ook bekend onder de naam Barbie, hadden bekeken.

Dit nieuwsbericht is ook te vinden in het dossier Privacy in de zorg

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.