NS wil wifitracking gebruiken om vrije zitplaatsen in kaart te brengen

03-12-2019

De NS wil wifitracking gaan inzetten om zo in de NS-app weer te kunnen geven waar nog vrije zitplaatsen zijn. Hoewel het hulpmiddel erg handig zou zijn voor reizigers die op zoek zijn naar een zitplaats in een drukke trein, zijn er wel enkele privacy bezwaren.

Nog geen definitief besluit

De NS wacht nog met het invoeren van wifitracking tot zij toestemming hebben van de Autoriteit Persoonsgegevens. De directeur privacy van de NS, Udo Oelen, zegt tegen Trouw dat ze zich bewust zijn van de zorgen omtrent privacy. De NS wil dan ook dat de telefoons wel worden geconstateerd door de sensor, maar dat er daarbij geen gegevens worden opgeslagen.

Huidige zitplaatszoeker

Momenteel is de zitplaatszoeker van de NS nog niet nauwkeurig genoeg. Ze werken nu nog met de gewichtsensoren in de sporen. Deze meten hoe zwaar iedere wagon is en maken zo en schatting van het aantal vrije plaatsen. Idealiter zou er een sensor in iedere stoel zitten, maar dit is enkel bij de meest moderne treinen het geval. Het zou voor de reizigers en de doorstroom heel fijn zijn als deze zitplaatszoeker beter zou werken.

Wifitracking en privacy

Bij wifitracking wordt gebruik gemaakt van het mac-adres van mobiele telefoons. Omdat het mac-adres te koppelen is aan de gebruiker van de telefoon, gaat het hier om persoonsgegevens. Persoonsgegevens mogen volgens de privacywet niet zomaar verzameld worden. Het is dan ook niet gek dat de AP eerst naar deze werkwijze moet kijken voordat deze zomaar ingevoerd wordt. De NS geeft aan dat ze maatregels hebben genomen om ervoor te zorgen dat het onder rechtmatige gegevensverwerking valt.

Wifitracking op stations

Wifitracking wordt op sommige stations in Nederland al gebruikt om zo de reizigersstromen te analyseren. Wanneer dit gebeurt staat er bij de ingang van een station een bordje. In de privacyverklaring van de NS kun je terug vinden dat ze hierbij gebruik maken van het mac-adres van je mobiel. Om de privacy van reizigers te bewaken worden deze adressen direct gehashed waardoor ze als een tekenreeks naar de server worden verstuurd. Dit zou ervoor moeten zorgen dat geen gevaar is voor de privacy van de NS-reizigers.

bron: VPNGids

Van onze partners

Privacy voor finance professionals

→ Lees meer

Online cursus: privacy op de werkvloer

→ Lees meer

Handhaving en privacy

→ Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over privacy, cybersecurity en data. Abonneer op onze gratis nieuwsbrief.

Abonneer