Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

KNMG: Nieuwe fraudewet is onnodige inbreuk op beroepsgeheim

Fraude in de zorg is verwerpelijk. Het beschikbare zorggeld moet toekomen aan díe burgers die echt zorg nodig hebben en aan niemand anders. Daarom begrijpt de KNMG de noodzaak om onderzoek te kunnen doen naar verdachte geldstromen. Maar het nieuwe wetsvoorstel inzake ‘rechtmatige zorg’ betekent een onnodige ondermijning van het medisch beroepsgeheim en het maatschappelijk belang dat daarmee wordt beschermd.

KNMG 13 augustus 2018

Op 5 juli reageerde de KNMG via een internetconsultatie op het wetsvoorstel ‘Wet bevorderen samenwerking en rechtmatige zorg’. Het wetsvoorstel verplicht onder andere gemeenten, zorgverzekeraars en Wlz-uitvoerders om patiëntgegevens met elkaar delen. Artsen leveren deze medische gegevens aan gemeenten en zorgverzekeraars aan om de door hen geleverde zorg te declareren. Het wetsvoorstel verplicht die ontvangers ertoe om deze vertrouwelijk verstrekte gegevens actief met elkaar te delen en te gebruiken in onderzoek naar fraude. De genoemde partijen en toezichthouders en inspectie- en opsporingsdiensten worden ook verplicht de gegevens te delen met het Informatieknooppunt Zorgfraude van de overheid. Ook komt er een ‘Waarschuwingsregister Zorg’, dat is bedoeld om gegevens over bekende fraudeurs met elkaar uit te wisselen.

Disproportioneel
De KNMG heeft eerder de Onafhankelijk Deskundige Arts (ODA) ingesteld als buffer in voor situaties waarin sprake is van een strafrechtelijk onderzoek naar fraude in de zorg. Dan blijven patiëntgegevens beschermd. Een ODA treedt bij strafrechtelijk onderzoek naar zorgfraude op als tussenpersoon, waarmee wordt voorkomen dat justitie toegang nodig heeft tot voor het onderzoek relevante gegevens uit een medisch dossier. De KNMG signaleert dat er sinds de start in januari 2017 nog niet één keer beroep is gedaan op een ODA. De KNMG zet daarom grote vraagtekens bij de noodzaak van dit wetsvoorstel. De KNMG wil graag eerst een onderbouwing zien waaruit blijkt dat de omvang van zorgfraude alsnog dusdanig groot is dat het rigoureuze maatregelen als een wettelijke inbreuk op het medisch beroepsgeheim rechtvaardigt.

Maatschappelijke belang
Een individuele arts kan niet voorkomen dat de hem geleverde patiëntinformatie straks voor fraudeonderzoek wordt gebruikt. Wel is te verwachten dat hij in de dagelijkse praktijk hier gevolgen van ondervindt. Patiënten weten dat hun medische gegevens bij de arts niet langer beschermd zijn en kunnen zich niet langer vrij voelen om alles tegen hun arts te vertellen. Zij zullen mogelijk informatie achterhouden, verzoeken om hun gegevens te vernietigen of zelfs zorg mijden. Dit heeft kwalijke gevolgen voor de zorg in Nederland en de volksgezondheid op langere termijn. Het is daarom van groot belang dat we onnodige inbreuken op het medisch beroepsgeheim voorkomen.

KNMG in gesprek met VWS
Het ministerie van VWS verwerkt nu de reacties op het conceptwetsvoorstel via de internetconsultatie. De KNMG gaat nog in gesprek met VWS om haar reactie op de internetconsultatie toe te lichten.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.