Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Niet-betaalde wegentol makkelijker te innen dankzij nieuwe regels

Niet-betaalde wegentol behoort misschien spoedig tot het verleden, nu de EU een nieuw informatiesysteem opzet waarmee de nationale autoriteiten van de lidstaten elkaars voertuig­registratie­gegevens kunnen raadplegen om voertuigeigenaars te identificeren die hun wegentol niet hebben betaald. Het nieuwe systeem maakt deel uit van de geactualiseerde regels voor elektronische wegentol­heffing die de Raad deze week heeft aangenomen na een voorlopig akkoord met het Europees Parlement op 20 november 2018.

Europese Raad van de Europese Unie 6 maart 2019

De nieuwe regels zullen de verschillende elektronische tolheffings­systemen beter op elkaar afstemmen en dus kostenefficiënter en gebruiksvriendelijker maken. Ze zullen administratieve belemmeringen (bv. omslachtige goedkeurings­procedures en lokale afwijkende technische specificaties) wegnemen. Zo krijgen aanbieders van elektronische tolheffings­systemen gemakkelijker toegang tot de tolheffingsmarkt.

Volgende stappen
De stemming in de Raad van vandaag sluit de wetgevingsprocedure af. Het Europees Parlement heeft op 14 februari 2019 gestemd. De richtlijn zal door beide instellingen worden ondertekend en in het Publicatieblad van de EU worden bekendgemaakt. Ze treedt 20 dagen na de bekendmaking in werking, en de maatregelen worden 30 maanden nadien van kracht.

Richtlijn betreffende de interoperabiliteit van elektronische tolheffings­systemen voor het wegverkeer en ter vergemakkelijking van de grensoverschrijdende uitwisseling van informatie over niet-betaling van wegentol in de Unie - volledige tekst

Dit artikel is ook te vinden in het dossier AVG

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.