Nederlanders hebben nog weinig vertrouwen in slimme apparaten

26-02-2020

Nederlanders vertrouwen slimme apparaten in hun huis nog niet volledig. Uit onderzoek van OfferteAdviseur blijkt dat de helft van de Nederlanders denkt dat slimme apparatuur voor in het huishouden inbreuk maakt op hun privacy.

De bedoeling van het onderzoek was om een beeld te krijgen van hoe er onder Nederlanders wordt gedacht over slimme apparaten binnen het huishouden in relatie tot hun privacy. Smart technology verzamelt immers gegevens en deze data zijn gewild bij techbedrijven en hackers. Het onderzoek is gehouden onder 1.047 Nederlanders en is toegespitst op leeftijd en geslacht. De vragen gingen met name over welke zorgen er spelen bij het aanschaffen en gebruiken van deze technologie├źn of de baten opwegen tegen de lasten.

Jongemannen het minst sceptisch, oude vrouwen het meest

Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen in de dertig de privacy-inbreuk van slimme apparaten in het huis het meest vrezen. Vrouwelijke 60-plussers zijn dan weer de groep die het vaakst om die reden helemaal geen slimme apparaten in huis halen. Maar liefst 57% van de ondervraagde vrouwen boven de 60 jaar zegt uit privacyoverwegingen geen slimme apparaten te nemen. Het zijn jongemannen die het vaakst overwegen om hun huis volledig te automatiseren. Bij deze doelgroep is de angst voor het weggeven van privacygevoelige informatie het laagst, maar 35% zegt geen slimme apparaten in huis te nemen vanwege privacyredenen.

Kosten hoger dan de baten

Niet alleen per geslacht en leeftijd wordt er verschillend gedacht over de voor- en nadelen van een huishouden vol slimme apparatuur. Ook per regio komen er duidelijke verschillen uit het onderzoek naar voren. Zo dacht in Drenthe 90% van de ondervraagden dat slimme apparatuur in huis meer kost dan dat het oplevert. In Zeeland was dit percentage het laagst van alle provincies, maar ook daar dacht nog 60% van de bevolking dat de kosten van slimme apparaten hoger zijn dan de besparingen die het meebrengt.


Dit nieuwsbericht is ook te vinden in het dossier Internet of Things

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over privacy, cybersecurity en data. Abonneer op onze gratis nieuwsbrief.

Abonneer