Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Ministerraad stemt in met wetsvoorstel digitale besluitvorming

De ministerraad heeft afgelopen vrijdag ingestemd met het spoedwetsvoorstel digitale besluitvorming. Doel van het wetsvoorstel is om lokaal bestuur zoveel mogelijk te laten functioneren tijdens de uitbraak van het coronavirus.

Informatiebeveiliging Nederland 30 maart 2020

Gemeenten, provincies en waterschappen krijgen gedurende deze periode de mogelijkheid om digitaal besluiten te nemen.

Openbaarheid van vergaderingen

Digitale besluitvorming was voorheen juridisch niet mogelijk. Het wetsvoorstel regelt een tijdelijke uitzondering hierop en geldt voor de periode dat openbare fysieke vergadering niet, of niet goed, mogelijk is. Er is wel een voorwaarde aan verbonden: de openbaarheid van vergaderingen moet behouden blijven via een openbare videoverbinding. Het systeem dat daarbij wordt gebruikt, zal tevens bij alle leden beschikbaar dienen te zijn. Ook zullen de leden voor de voorzitter, elkaar en het publiek, herkenbaar dienen te zijn.

Digitale besluitvorming

“Met het oog op de vele gewichtige maatschappelijke opgaven is het van groot belang dat het openbaar bestuur zoveel mogelijk blijft functioneren. Afgaande op de eerste signalen vorige week, heb ik de voorbereidingen voor een tijdelijke voorziening direct ter hand genomen. Een daartoe strekkend wetsvoorstel zal Uw Kamer zo spoedig mogelijk bereiken”, schrijft minister Knops van Binnenlandse Zaken als reactie op Kamervragen over digitale besluitvorming.

Download hier de brief van minister Knops van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer

Zie ook: Knops werkt aan spoedwet digitale besluitvorming

Dit nieuwsbericht is ook te vinden in de dossiers Coronavirus en Digitale transformatie

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.