Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Met linked data kunnen gebruikers de geobasisregistraties beter benutten

Geo-basisregistraties worden steeds verder op elkaar afgestemd. Linked data is onmisbaar om de geo-basisregistraties in samenhang te kunnen gebruiken. Die conclusie trokken medewerkers van Kadaster, Provincie Noord-Holland, Netage, IHW en Geonovum in een innovatiesprint.

Digitale Overheid 5 augustus 2020

Verbinden

De geo-basisregistraties (BAG, BRT, BGT, BRK en BRO) bevatten gegevens over locaties. Denk aan data als gebouwen, wegen, water, spoorlijnen en bomen, woonplaatsen, openbare ruimten en wat er zich onder de grond bevindt. Met linked data kunnen we aan elkaar gerelateerde openbare gegevens echt met elkaar in verbinding brengen. Zodat een gebruiker naadloos van de ene naar de andere registratie kan doorklikken. De Nederlandse basisregistraties zijn bij uitstek geschikt om naar te linken. Het gebeurt echter nog weinig.

Blussen

Tijdens de innovatiesprint zijn 2 use cases geanalyseerd: bluswater in Castricum en Brandweer in Rotterdam. Met links naar open data in basisregistraties hoeven er in de interne gesloten data sets die de brandweer gebruikt, geen kopieën van data uit basisregistraties te worden gemaakt. Linked data helpen in de brandweerpraktijk daarom sneller de relaties tussen actuele ruimtelijke gegevens te leggen. En dat helpt bij het blussen van een brand in een rijksmonument of het voorkomen van het gebruik van vervuild bluswater bij een brand.

Bomen en bos

Welke data moeten dan gelinkt worden? Het is niet te doen om álle mogelijke ruimtelijke relaties die er zijn tussen objecten vast te leggen in linked data, concludeerde de onderzoekers. Dit zou veel te veel relaties opleveren waardoor gebruikers door de bomen het bos niet meer zien. Het verder uitzoeken van de vraag: ‘Welke ruimtelijke links zou je moeten vastleggen, en welke niet?’ is een aanbeveling voor nader onderzoek. De uitkomsten van de innovatiesprint worden meegenomen in het programma Doorontwikkeling (Basisregistraties) in Samenhang (DIS-Geo) bij het Ministerie van BZK.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.