Meer dan 100 gemeenten aangesloten op IPv6

26-11-2018

De gemeente Culemborg is de 100ste gemeente waarvan de website via een modern toekomstzeker IPv6 internetadres bereikbaar is. De inhaalslag die de Nederlandse gemeenten eind 2016 zijn begonnen heeft hiermee de eerste grote mijlpaal bereikt. Ruim 25% van alle gemeentelijke websites heeft inmiddels een IPv6 adres.

Culemborg en IPv6
Voor de gemeente Culemborg is digitale bereikbaarheid belangrijk. Daarom besloot ze om de website en mailserver via IPv6 bereikbaar te maken per september 2018. Dit was relatief makkelijk te organiseren. Culemborg maakt voor haar ICT-ondersteuning gebruik van de diensten van het Bedrijfsvoeringsorganisatie West-Betuwe, waarin ook de gemeenten Tiel, Geldermalsen. Lingewaard en Neerijnen deelnemen. Dit betekent dat op korte termijn ook deze gemeenten via IPv6 bereikbaar worden. Waarom Ipv6? Het huidige systeem van internetadressen (IPv4-adressen) raakt uitgeput, terwijl er een groeiend aantal unieke Internetadressen (zogenaamde IP adressen) nodig is. Dit omdat steeds meer apparaten gebruikt worden die vragen om een directe internet toegang.

Met de opkomst van het Internet of Things (afgekort IoT) wordt de behoefte aan vaste internet adressen nog groter. Nederlandse gemeenten scoren bovengemiddeld Met de ruim 25% IPv6 bereikbaarheid scoren gemeenten in vergelijking met andere overheidsorganisaties bovengemiddeld. Daarentegen bedraagt de IPv6 adoptie in het algemeen in Nederland momenteel ca. 14% en is daarmee een van de laagste van Europa. Om in de toekomst te blijven communiceren met andere systemen, moeten gemeenten IPv6 internet adressering invoeren. IPv6 biedt een vrijwel onbeperkt aantal vaste unieke internetadressen, naast een aantal inhoudelijke voordelen t.o.v. het oude adresprotocol IPv4. Met IPv6 is het mogelijk om ieder apparaat, dat toegang tot internet nodig heeft een eigen uniek adres te geven.

Dit artikel is ook te vinden in het dossier Internet of Things

bron: VNG Realisatie

Van onze partners

Cursus: werken aan een privacybewuste organisatie

Na deze afwisselende en interactieve cursus kunnen deelnemers een privacybewustzijnsproces in hun eigen organisatie initiëren.

→ Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over privacy, cybersecurity en data. Abonneer op onze gratis nieuwsbrief.

Abonneer